Kulturfyran vecka 15

Så är det dags för andra upplagan av Kulturfyran där frågorna tar upp fildelning och konstgjorda dofter. Kulturbloggen frågar idag:

1. Tror du att en laglig tjänst för fildelning av film kan konkurrera med pirattjänsterna?

Nej, en pirattjänst kommer alltid att ha ett större utbud, som lockar mer än en laglig sajt, som inte kommer att kunna dela allt som alla vill ha.

2. Musik och film är väl det som mest delas ut via fildelningssajter, men också böcker går att få tag på den vägen. Skulle du kunna tänka dig att läsa en bok som du laddar ner via datorn?

Jodå, det gör jag redan lite då och då. Biblioteken har många bra e-böcker som jag ibland laddar ner, alldeles lagligt och alldeles gratis. Fördelarna med att läsa på en datorskärm är för mig att jag får ett mycket bra ljus och att jag kan öka textstorleken, något som är nödvändigt för att se bra med gamla ögon.

Ändå tycker jag allra mest om att krypa ner i sängen som förr i tiden och läsa pappersboken, men det är svårare att klara läsningen med progressiva glasögon. Läsglasögon passar inte mina synfel, sa optikern när jag undrade.

3. Tror du att fildelning hotar kulturarbetarna?

Jag tror inte att det stora flertalet blir fråntagna sitt levebröd. De flesta som olagligt laddar ner från piratsajterna har ändå inte den ekonomiska möjligheten att köpa allt de tar gratis, så det är inga pengar som skulle kommit kulturarbetarna till del. Skulle priserna på musik och film sänkas tror jag däremot att de i stället skulle vinna på fildelningen då fler skulle hålla sig inom lagens gränser.

4. Jag läste i förra veckan att de amerikanska filmproducenterna har långt gångna planer på att lansera ett sätt att visa film på i 3D och där också lukter ska kunna vara en del i filmvisningen, för att på så sätt tvinga besökare till biograferna för att se filmen. Vad tror du om det? Vill du se filmer i 3D med lukter till?

Vilken slump att den frågan kom, eftersom att jag just idag läste i Ny Teknik om en doftmobil där man kan blanda sina egna dofter.

Eftersom jag är lite av en tekniknörd har jag många gånger funderat på när vi ska få uppleva även konstgjorda dofter och de verkar alltså vara på gång överallt. Sedan länge tillbaka kan vi redan uppleva såväl ljud och bild på konstgjord väg och känseln är också med på t.ex. 3D-föreställningar med skakningar i stolar. Får vi nu möjlighet att använda även luktsinnet, så återstår endast för teknikerna att få oss att uppleva konstgjoda smaker, så har alla våra fem sinnen fått sitt. Det sjätte och omdikuterade sinnet tror jag man kan betrakta som medräknat redan, genom att vi får möjligheten att ana oss till handlingen i vissa filmer.

Men om jag skulle vilja ha luktupplevelser när jag tittar på film? Njae, det beror allt på vilka dofter som ska spridas i salongen. Alla är ju inte lika njutbara som en väldoftande parfym. Parfymen förresten: undrar om jag skulle vilja se den filmen i en sådan tappning. Nej, jag tror inte det.

Jag märker nu att jag inte uppdaterat den här bloggen på en vecka – illa, illa. Tur att min fotoblogg åtminstone fått några nya bidrag.


Andra bloggar om: , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *