Bokfemman blir kulturfyran

Malin slutade med sin bokfemma och jag hann aldrig skriva så många inlägg i de intressanta teman hon valde. Böcker skriver jag alldeles för sällan om, jag som har varit en riktig bokmal. Numera ställer tiden till det så att jag inte hinner med att läsa alla de intressanta förslag på böcker som jag sett hos dem som deltagit i bokfemman. Av den anledningen ser jag verkligen fram emot pensionen och den tid jag inbillar mig ska finnas i överflöd.

Nåväl, Kulturbloggen tar nu vid och lanserar Kulturfyran, som innebär att de som vill delta ska svara på fyra spännande och dagsaktuella kulturfrågor. Här kommer frågorna med mina svar:

1. När du tänker på Rolling Stones, vilken är den första låt du kommer att tänka på då?
"I can’t get no satisfaction" var den låt vi i mitt tonårsgäng jämt hade på läpparna, speciellt när det gällde det hemlighetsfulla sexuella samspelet.

2. Stones blir film, Dylan blir film, Patti Smith har blivit skildrar i en film (den har inte haft Sverige-premiär än), Scorsese planerar en film om Bob Marley, Drottning Elisabeth har skildrats på film, ja många kända personer av olika slag har skildrats på film på senare tid. Vem skulle du vilja att det gjordes en film om?
Jag funderar och funderar och vill dra till med någon vetenskapsperson, men det har ju redan gjorts filmer om Einstein och hans fru Marileva, om Leonardo, Marie Curie och en mängd andra. Visserligen mest till program som Vetenskapens värld, men dock film. Nej, jag kommer inte på någon lämplig kandidat så det blir pass.

3. Böcker som filmatiserats är ju vanligt också. Vilken bok borde inte ha filmats?
Hmm, också en svår fråga att besvara. Jag blir oftast besviken när jag ser en film byggd på en bok jag läst. Mina inre bilder förstörs alltid. Så mitt svar får helt enkelt bli att alla de böcker jag läst inte borde filmatiserats. (Fast jag vill faktiskt se Parfymen, trots att jag läst och njutit av boken.)

4. Vilket kulturmedium betyder mest för dig: musik? film? litteratur? konst? någon annan? Berätta gärna varför.
Fotografering så klart! Sedan jag fick min första kamera för över fyrtio år sedan har jag inte släppt intresset även om fotokonsten fått ligga i träda ibland, trots stora abstinensbesvär. Men vill jag koppla av så hänger jag kameran runt halsen och ger mig ut till fots, på cykel eller med tåget till någon trevlig fotovänlig plats. Spanar och studerar, letar vinklar och ljusförhållanden, ställer in zoomen och bländaren och – knäpper på min Nikonkamera.

Ja, så var min första kulturfyra besvarad. Jag ser redan fram emot nästa.


Andra bloggar om: , , ,

3 reaktioner till “Bokfemman blir kulturfyran”

  1. En Nikon. Ja, det är min dröm att jag i sommar ska ha råd att köpa en Nikon-kamera. Nikon är bäst.
    Kul att du hängde på. Min ambition är att komma med en Kulturfyra varje torsdag.

  2. RS: Jag använde förra årets skatteåterbäring till kameran. Det ångrar jag verkligen inte!

    Jodå, jag återkommer på torsdag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *