Bok 9: Båten

Vi kom att prata om vietnamesiska författare på jobbet efter att jag läst Ru (som nu är utlånad till den fjärde läsaren) och en kollega nämnde Nam Les Båten som han tyckte jag skulle läsa. Jag fick låna den och nu är den utläst och lämnar kvar en känsla av sorgsen ensamhet och drömskt vemod och en stor beundran inför den här unge författarens förmåga att med sådan inlevelse skildra livet på så olika platser i världen.

Båten är en samling fristående noveller, sju stycken, som ändå hör ihop stilmässigt i det att de skildrar olika personers liv som på något sätt har förändrats på ett ganska drastiskt sätt. Inledningsnovellen med det långa namnet Kärlek och vördnad och medlidande och stolthet och barmhärtighet och offervilja utspelar sig i Iowa City och handlar om relationen mellan en far och en son, båda med ursprung i Vietnam. Sonen lever i den nya världen medan fadern är kvar i de gamla traditionerna. En annan novell, Cartagena, skildrar ett kriminellt gäng i Colombia där Juan Pablo Merendez råkar i knipa när han vägrar att mörda en kompis. Halflead Bay är en lång novell om en tonårings utsatthet i en liten fiskeby i Australien. I novellen Teheran har ordet får man följa Sarah som åker till sin väninna Parvin i ayatollornas Iran. Den sista novellen som fått ge namn åt boken skildrar de fruktansvärda förhållandena som rår på flyktbåten från Vietnam genom att vi får följa den ensamma flickan Mai som skickats iväg av sina föräldrar med en dollarbunt till båtägaren som ska ta henne över Sydkinesiska sjön tillsammans med många andra vietnameser.

Det är en resa i tid och rum jag får följa med på, snabba ögonblicksbilder av hur livet kan te sig för olika människor i olika utsatta situationer, skildrat med en insikt som jag inte trodde var möjlig för en sådan ung författare: Nam Le var endast 29 år när boken gavs ut. När jag läser den tycker jag mig se en gammal vis man som berättar historierna, men det är alltså en ung vis man som håller i pennan och skildrar såväl yngre mäns upproriskhet som äldre mäns ensamhet, såväl kvinnors kärleksproblem som tonårsflickors brådmogenhet under fasansfulla omständigheter. Det är verkligen en underbar läsupplevelse som jag rekommenderar dig att ta del av.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Det här inlägget postades i Böcker 2011. Bokmärk permalänken.
 • http://miatankar.webblogg.se/ Mia

  Ru har jag tänkt söka efter på biblioteket. Gillar jag den så kanske jag fortsätter med Båten. Tack för alla goda lästips!

 • http://pumansdotter.blogspot.com Pumita

  Tack, Sassa, för alla finfina boktips! Nu är det väl min tur att bidra med ett par som jag hoppas att du inte har läst: Monsieur Linh och den lilla flickan av Philippe Claudel (den tyckte jag mycket om men slutet var inte riktigt vad jag hade väntat mig) och Simmaren av Zuzana Bank – en pärla! Du kanske gillar En gåtfull vänskap och Primtalens ensamhet också eftersom jag har för mig att du gillar matte. ;)

  Trevlig helg på dig!

 • http://ord.susannehultman.se/ Susanne

  Mia: Fast Båten är mycket annorlunda eftersom det är noveller i en helt annan miljö än den som skildras i Ruh.

  Pumita: Dina tips har jag inte hört talas om, mer än möjligen Primtalens ensamhet, som låter som en annorlunda berättelse. Och jo, jag är ju f.d. mattelärare. :)