Vad skulle bort – här kommer svaren

Hela 43 % av gissningarna blev rätt! Ni verkar ha koll på läget, ni som gissat, även om jag tror att sanningen kanske kan överraska. Här kommer de rätta svaren med förklaringar. Jag börjar bakifrån:

Satellituppskjutning5. Jag har fotograferat en sovjetisk satellituppskjutning och fått bilden såld till den amerikanska tidskriften Aviation Space Technology.
Sant, precis som Magistern påpekar i en kommentar. Du har gott minne och läste det i den här bloggen i oktober. Om inte du kommit ihåg det kanske fler gissat på den, men nu var det ingen. Fotot föreställer en vädersatellit och ingen spionsatellit om någon undrar. Bilden finns också publicerad på webben hos Sven Grahn, teknisk direktör på Rymdstyrelsen.

4. Jag har, vitklädd med ljus i hår, skrämt slag på kinesiska landslaget i bordtennis en tidig luciamorgon.
Sant, även om BGAN tror att jag inte skrämmer slag på någon. De såg faktiskt lite rädda ut den där morgonen på sjuttiotalet när jag som Lucia solo sjöng Gläns över sjö och strand, då de yrvakna skulle ge sig iväg för att möta det svenska landslaget med bl.a. Kjell Johansson och Stellan Bengtsson. Ja, Lotten, jag ska berätta mer senare.

3. Jag har övernattat i känd, svensk skådespelares lägenhet i Stockholm.
Sant. Jag träffade dock aldrig skådespelaren som just då var utomlands och spelade in en långfilm, utan fick tillgång till lägenheten genom en gemensam bekant. Och ja, jag städade ordentligt efter mig och äldste sonen.

2. Jag har fastnat med mitt då långa hår i Jan Hammarlunds gitarr på ett café i Stockholm.
Sant. En gång på 80-talet fikade jag i Gamla Stan med några vänner när Jan Hammarlund klev in med gitarren på ryggen och gick förbi bordet där vi satt. Jag slängde precis då iväg mitt midjelånga hår över axeln och det nådde fram till gitarren och fastnade i strängarna. Jan Hammarlund bad om ursäkt (fast det borde ju jag gjort egentligen) och vi fick med gemensamma krafter loss håret igen. Och Monica, anledningen till min länkning är att jag inte är säker på att alla vet vem han är. Inget lurendrejeri alls.

1. Jag har bjudit Nicaraguas president Daniel Ortega på hemlagad äppelpaj.
Falskt (dvs. rätt svar). Som Pumans dotter så riktigt minns träffade jag Daniel Ortega när jag bodde i landet 1988-1990. Jag nämnde det en gång i en kommentar på hennes blogg och har även skrivit om händelsen på min hemsida. Där nämner jag också att det jag bjöd honom på var hemlagade köttbullar (och glögg) och inte äppelpaj. Det är för övrigt mycket svårt att få tag på äpplen i Nicaragua, i alla fall i den del av landet jag bodde, den hetaste. Äpplen klarar inte, vad jag vet, ett så tropiskt klimat. Möjligen att det numera går att få tag på importerade äpplen, Lena i Latinamerika vet säkert.

Hela sex vinnare har jag alltså:
Lotten gissade rätt först av alla.
Annika Bryn är den som ger en riktig förklaring.
Johnny verkar tvivla rejält på mitt påstående om att jag skulle ha träffat Ortega.
Pumans dotter är också inne på rätt spår med sin förklaring.
RS tror på äppelpaj men att den inte var hemlagad.
Jerry har en stark känsla för vad som är rätt och fel.

Grattis!

Jag har själv gissat hos alla dem som gjort det hos mig och än så länge vet jag att jag gissat rätt hos Johnny, men med fel motivering. Och så fick jag tydligen någon slags tröstpris, i form av en bok, hos Anna. Vad glad jag blir!


Andra bloggar om: ,

Det här inlägget postades i Bloggsvammel. Bokmärk permalänken.
 • Magistern

  Damn! Så nära…;-)

 • http://pumansdotter.blogspot.com Pumans dotter

  Och nu ska man INTE säga: Vad var det jag saaaa! uta bara le självbelåtet. Fast i ärlighetens namn, jag var inte så säker… ;D

 • http://www.rolfner.se Monica

  Nä, men det gick ju UT på att luras! :-) då får man självklart vilseleda. Nåja, man kan ju inte ha rätt jämt! ;-D

 • http://saom.blogspot.com/ saom

  Nu ligger även mina rätta svar ute…

 • http://www.lotten.se Lotten Bergman

  Men! Tänk om jag var lika bra på att t.ex. åka slalom som att gissa! Då skulle jag ju ha en helt annan karriär … och väldigt, väldigt ont i knäna.

  Nu vill jag läsa mer om pingislirarna!

 • http://ord.susannehultman.se/ Susanne

  Magistern: Bättre lycka nästa gång – om det blir någon. :-)

  Pumans dotter: Du verkar ha en tur, eller så är det en magisk latinamerikansk förmåga, som gör att du gissar rätt precis överallt. :-)

  Monica: Nä, rätt har man bara ibland. Och nu har jag varit hos dig för att försöka avgöra vilka av dina ord som är de osanna bland alla de osannolika sanningar du plitat ner.

  saom: Och där hade jag ju inte ett enda rätt. :-(

  Lotten: Men man kan ju inte vara bra på allt. Du är ju redan tillräckligt bra på att skriva skrattframkallande kåserier om vardagens händelser.

  Hav tålamod – berättelsen om de pingisspelande kineserna kommer när tiden räcker bättre till (och minnet fräschats upp).

 • http://lenailantinamerika.blogspot.com Lena

  Ja, det här med äpplen och Nicaragua finns det faktiskt en hel del intressant att berätta om. :-)

  Man kan ha äppleträd här, men äppelträd producerar inte frukt om de inte får tappa sina löv en gång om året. Eftersom det aldrig blir kallt här tappar de inte sina löv av sig själva, utan man måste plocka av vartenda löv för hand för att lura trädet att det har blivit vinter.

  Importerade äpplen finns det däremot gott om i Granada. Hur det är i resten av landet vet jag inte. Faktum är att det finns ett särskilt ”äppelskrå” av människor i Granada som lever på att sälja enbart äpplen. De står inte på marknaden tillsammans med alla andra fruktförsäljare, utan har egna små stånd längs med en av huvudgatorna. Äpplena är extremt stora, röda och välpolerade och kostar 20-25 cordobas styck. De ligger inte heller i högar som vanlig frukt, utan står prydligt uppradade i särskilda äppelkartonger (som äggkartonger fast för äpplen). 20 cordobas är ungefär 10 kr. Som Pumans dotter skrivit om i sin blogg kan en tobaksarbetare tjäna kring 150 cordobas i veckan, så det är inte direkt någon rusning efter de där äpplena. Man får 10 st stora ananas för samma pris som ett äpple.

  Vill man ha något billigare äpplen kan man gå till snabbköpet Pali. (Granada har drygt 100 000 invånare och 2 snabbköp. Ett av dem har äpplen.) Äpplena på Pali är mindre än på gatan och inte upputsade. Pali brukar sätta upp skyltar utanför affären där de berättar att de fått in EXOTISK FRUKT FRÅN USA – GRANNY SMITH. Som svensk känns ju mango, ananas och stjärnfrukt betydligt mer exotiskt än Granny Smith äpplen från USA, men här är det ju förstås tvärt om.

 • http://ord.susannehultman.se/ Susanne

  Tack Lena! Jag visste väl att det var något skumt med äppelträden så att de inte kan trivas i tropikerna. Inte undra på att de är exotiska och säljs för så dyra penningar.

  Jordgubbar är väl nästan lika exotiska, om jag minns rätt, även om jag har för mig att någon lyckades odla dem i Matagalpa-trakten uppe i bergen.