Bok 10: Martín Chambi 1920-1950

Den här boken är så mycket som en fotobok på spanska om en peruansk fotograf vid namn Martín Chambi (1891-1973). Jag fick låna den av en kollega som köpt den i Peru. Förutom en mängd svartvita foton från bl.a. den peruanska landsbygden, finns en kort text skriven av den senaste nobelpristagaren Mario Vargas Llosa och en längre text om Martín Chambis liv skriven av Publio López Mondéjar. Här berättas om hur Martín växte upp i en liten andinsk by vid namn Coaza och hur han sedan lyckas slå igenom som fotograf och till slut även får sina foton utställda på Museum of Modern Art i New York, även om det blir efter sin död. Redan som sjuttonåring börjar han arbeta som fotograf, i Arequipa, efter att av en slump råkat på en fotograf på det stora gruvbolag som byborna mer eller mindre blivit tvingade att ta anställning hos.

Martín Chambi fotograferade de vanliga människorna runt omkring sig och även det peruanska landskapet där männsikorna befann sig. Det är mycket vackra, men lite sorgsna fotografier, av såväl vardag som fest. Han hade flera egna studior i Cuzco och gjorde också vykort från omgivningarna. Macchu Picchu finns förstås med men också människor i traditionella dräkter.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

2 reaktioner till “Bok 10: Martín Chambi 1920-1950”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *