Bok 5: Ru

Jag har varit några dagar i Stockholm och tog med mig den här korta boken Ru på resan upp. Det blev en underbar språklig och tänkvärd resa, en resa som började i en överfylld båt med flyktingar på väg från Vietnam till Malaysia och som slutade i Kanada. Jag följde med författaren Kim Thúy på hennes fruktansvärda färd genom rikedom och fattigdom, kantad av umbäranden men också av kärlek. Jag lärde känna hennes släktingar, moster Sju och morbror Två och allt vad de heter. Det var en resa i ett underbart språk och i en kultur skild från min egen och ändå med igenkännanden. Jag får tankar om mitt eget föräldraskap och om mig själv som dotter. Läsningen berikar och jag vill hela tiden veta mer om Kim Thúy och hennes upplevelser. Jag förfasas över de fruktansvärda villkor en flykting har i sin jakt efter trygghet, hur världen kan te sig så kall och grym.

Ja, det är helt enkelt en underbart välskriven liten bok som jag rekommenderar alla att läsa. Läs och tänk! Och njut av språket! Själv har jag knappt ord för att beskriva den känsla läsningen gav mig.

Förresten så är Kim Thúy på Sverige-besök. Till Malmö Stadsbibliotek kommer hon på torsdag den 31 mars. Dagen före är hon på Kulturhuset i Stockholm.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

9 reaktioner till “Bok 5: Ru”

  1. Det låter som en intressant bok. Tyvärr så finns den inte på Bok.nu där jag har min att-läsa-lista. Ska försöka komma ihåg den ändå och kolla om den finns på biblioteket nästa gång jag gör besök där.

  2. Mia: Mycket intressant! Den rekommenderas verkligen.

    Pumita: Inköpsförslag brukar jag också lämna till biblioteket ibland och tänka sig de köper alltid böckerna jag föreslår. 🙂

  3. Vi måste ha bra smak eftersom förslagen går hem på bibblan. 😉 Alltid faktiskt, har inte fått nej en enda gång.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *