Bok 4: Klockan 21:37

Vilken konstig titel, tänkte jag när jag såg den här tredje boken av Karin Alfredsson. Hur kan man döpa en bok till ett klockslag? Men det var alldeles rätt. Allt i handlingen styrs mot detta magiska klockslag och det hemskaste av allt är att det som skildras är i stort sett sant.

Karin Alfredsson är journalisten som blev författare och inriktade sig på deckare med kvinnoperspektiv, ofta berättade i ett annat land än Sverige. Första boken hon skrev – 80 grader från Varmvattnet – utspelade sig i Zambia, den andra – Kvinnorna på 10:e våningen – i Vietnam, och nu denna, den tredje – Klockan 21:37 – i Polen. Historierna som berättas har ändå anknytning till Sverige och hur kvinnor här lever och har levt.

Klockan 21:37 skildrar flera parallella historier samtidigt och de vävs på klassiskt manér ihop på slutet då handlingen får sin upplösning. Huvudpersonen, läkaren Ellen Elg, åker på ett uppdrag till Polens kust med en båt där polska kvinnor får hjälp med preventivmedel och medicinska aborter, något som numera är förbjudet i det katolska Polen där förre påven Johannes Paulus II:s ande svävar kvar och manar folk att värna familjen och barnen, kosta vad det kosta vill.

Den polska familj som skildras är en brokig skara personligheter som står på olika sidor i abortdebatten, utan att själva känna till det: Agata vill fullfölja sina studier, Katarina lutar åt att gå i kloster, Marek är arbetslös och ett lätt byte för skumma personer, mamma Teresa kämpar för att hålla uppe familjen och morfar Andrzej Novak minns tiden med Solidaritet.

Det är en aktuell skildring med koppling till dagens kvinnopolitiska situation, inte bara i Polen, utan även i många andra länder där kvinnans rätt till säkra och fria aborter är starkt ifrågasatt av människor som i katolicismens anda menar att fostret eller embryot har större rätt till liv än kvinnan, vilket också får ödesdigra konsekvenser. De drar sig inte för att t.om. gå till angrepp och skada dem som ägnar sig åt att hjälpa kvinnor i utsatt position. Så lite är kvinnans liv värt.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *