Bok 2: Ät mig

Ännu en bok från Sekwa har jag läst och det blev en vars omslag diskuterades ganska mycket innan det fick sin utformning. Det som till slut valdes tycker jag mycket om: interiören av en lite gammaldags restaurang med mörka möbler där det sitter ett par i bakgrunden.

Ät mig är skriven av Agnés Desarthe, en fransyska, som vanligt när det gäller Sekwas förslag, som ju inriktat sig på att ge ut franskspråkig litteratur på svenska, även om det finns undantag.

I boken berättar Myriam sin historia samtidigt som hon startar sin restaurang Chez moi med lånade pengar. I början går restaurangverksamheten uselt men så småningom får hon hjälp av Ben, en ung man som verkar mycket mystisk. En annan person som också är behjälplig är blomsterhandlaren Vincent som en dag dyker upp på restaurangen. Så småningom blir restaurangen ett populärt mål och är så välbesökt att man får tänka efter hur man ska fortsätta. Och under tiden får vi höra Myriam berätta mer och mer om det liv hon hade förr, ett liv som gift och mamma till en pojke, livet med cirkusen Santo Salto och jag lär också känna hennes lillebror Charles.

Det är en bok som inger hopp, hopp om att det alltid finns människor som bryr sig även om man är långt nere i skorna och knappt orkar resa sig igen. De människor som omger Myriam vill henne alla väl och jag tänker att varje annan människa som finns också borde ha det så. Och så börjar jag tro att det faktiskt är så. Det finns alltid någon som finns beredd att trösta och stötta när livet verkar vara som värst. Det gäller bara att hitta dem bland alla de andra som inte ser.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

2 reaktioner till “Bok 2: Ät mig”

  1. Jag gillar verkligen Sekwas böcker, de allra flesta av dem… så jag har första tjing på den här på bibblan! Ser verkligen fram emot att läsa den. Du verkar ha gett högt betyg också. 🙂

  2. Pumita: Varför inte prenumerera på deras utgivning? Det gör jag och får dem i brevlådan så fort en ny kommer ut.

    Hittade förresten ett annat litet specialiserat förlag härom dagen: Astor förlag, som ger ut spansk- och italienskspråkig litteratur i svensk översättning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *