Bok 1: Io e te


Ja, nu är den utläst, den bok jag tog upp i den lilla bokenkäten för ett par dagar sedan. Io e te av Niccolò Ammaniti är en kort och snabbläst bok om än så länge på italienska utan svensk översättning. Fast det borde inte ta så lång tid att översätta den. Språket är så pass enkelt att jag inte slog upp några ord alls utan av sammanhanget förstod vad okända ord betydde.

Som i övriga böcker jag läst av Ammaniti är det de utsatta barnens historia han berättar. I Io e te (Jag och du på svenska) är Io den fjortonårige Lorenzo och te hans tio år äldre halvsyster Olivia. Lorenzo är en annorlunda pojke som i sin skola är ensam och inte har några vänner. Under sportlovsveckan hör han talas om att hans klasskamrat Alessia bjudit in alla utom honom till Cortina för en veckas skidsemester. Lorenzo berättar för sin mamma att även han är inbjuden men i stället för att åka med – han är ju inte medbjuden – planerar han en veckas vistelse i fastighetens källare. Där får han ett oväntat besök av sin halvsyster Olivia som inte heller mår speciellt bra.

Vad som händer sedan ska jag inte avslöja, om du nu läser boken så småningom. Ja, för det tycker jag att du ska, för den är en mycket tänkvärd historia.


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

3 reaktioner till “Bok 1: Io e te”

  1. Jag läser faktiskt en helt annan bok av samma författare. Långt, långt härifrån… jag antar att du läst även den!? Jag har inte kommit så långt i den än, är inte riktigt på läshumör… men det är ingen bok jag lägger ifrån mig innan den är utläst.

  2. Mia: Jo, den har jag läst och tycker nog att den är den allra starkaste han skrivit.

    Pumita: Det tycker jag du ska. Behöver du hjälp så ställer jag upp – jag är ju en f.d. lärare. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *