Bok 11: Vem dödade ayatollah Kanuni?

För en tid sedan blev jag prenumerant hos det lilla förlaget Sekwa genom att klicka på deras hemsida. Den första boken jag fick i brevlådan var Naïri Nahapétians Vem dödade ayatollah Kanuni?, en annorlunda ”deckare” vars handling utspelar sig i Irans huvudstad Teheran strax före valet 2005. Journalisten Narek Djamshid befinner sig i sina föräldrars hemland Iran för att skriva om valet för de franska tidningarna. Narek bor annars i Paris där han delar lägenhet med en tjejkompis, något som förvånar de ungdomar han träffar i Iran. Förutom studenter i Teheran träffar Narek också den islamistiska feministen Leila Tabihi som går klädd i slöja och den gamle revolutionären Mirza Mozaffar som är gift med den utmanande, vackra och rika Soraya men som ändå ofta växlar älskarinnor.

Narek och Leila råkar av en slump bli inblandade i mordet på ayatollah Kanuni. Båda blir fängslade i det illa beryktade Evinfängelset. Leila blir ganska snart frigiven i utbyte mot vissa löften medan Narek får sitta kvar några dagar och får sina båda pass beslagtagna.

Det är ett myller av människor och släktband och politiker och jag blir lite vilsen bland alla ovana namn. Många främmande ord är insprängda, men det finns som tur är en liten ordlista bak i boken och den hjälper mig att förstå bättre. Längst bak finns också ett mycket kort sammandrag av Irans politiska historia. Något jag slås av är alla motsatser som skymtar fram från dagens Iran. Allt är inte som det skildras i våra vanliga media när det någon gång skrivs eller sägs något om landet utan som vanligt är världen en målning i olika färger och inte en svartvit bild.

Boken får mig att minnas de iranier jag träffade i slutet på 1970-talet i Umeå där jag pluggade. Politiska partier som nämns i boken minns jag att jag hört nämnas: Tudeh, Mujahedin etc. Men det är minnen som sitter fast långt bak och inte riktigt kommer fram. Minns bara att jag diskuterade en hel del med dem jag träffade på universitetet och bl.a. fick höra om den tideräkning man använder i Iran och som ligger några århundraden efter vår och som hade ställt till det för en av de studenter jag träffade. Men det är en annan historia.

Nåja, boken Vem dödade ayatollah Kanuni? tycker jag du ska läsa. Den ger en fantastisk bild av dagens Iran så fullt av motsättningar. Och varför inte bli prenumerant på Sekvas utgivning? Det lilla men innovativa förlaget som specialiserat sig på att översätta franskspråkiga kvinnliga författare till svenska.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

5 reaktioner till “Bok 11: Vem dödade ayatollah Kanuni?”

  1. Låter mycket intressant! Jag har på nåt sätt fastnat i den delen av världen i min läsning på sistone: Mellanöstern, Kaukasien, Afghanistan, Pakistan så det känns rätt naturligt att fortsätta på samma spår.

  2. Hej alla! Jag kommer att leda en bokcirkel på deckarhuset.se i november där vi ska läsa och analysera just Vem dödade ayatollah Kanuni. Ska ni haka på? Kika in på sidan då och då så kommer snart material om cirkeln! Tipsa andra också! Vi kommer att lotta ut böcker till de 3 första som anmäler sig till cirkeln.! Mi

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *