Bok 10: Hur man botar en fanatiker

En kort, kort bok som inte tog lång tid alls att läsa är Hur man botar en fanatiker av Amos Oz. Jag tror jag ägnar längre tid åt att läsa ett nummer av min favorittidskrift Forskning & Framsteg än jag ägnade åt den här boken som har blott 90 sidor.

Amos Oz har i några artiklar beskrivit sin syn på konflikten Israel – Palestina och hur han vill lösa den. Nästan halva boken handlar om fanatism och definitionen av en fanatiker. Kännetecknet för en fanatiker, menar Amos Oz, är bristen på humor och jag kan nog hålla med om att den som inte kan se humorn i livet och inte kan skratta åt sig själv antagligen ligger i riskzonen för att kunna bli en fanatiker.

I andra kapitlet kommer lösningen på Israel – Palestina-konflikten: En delning i två stater med gränser som de var 1967. Båda parter ger och tar och delningen anser Amos Oz kommer, om den blir av, att vara en hård nöt att knäcka men också något nödvändigt ont för att fred ska uppnås.

I tredje och sista kapitlet berättar Amos Oz om hur han började skriva. Tre anledningar anger han: fattigdom, ensamhet och glass. Hur detta hänger ihop tycker jag att du ska läsa om.

Jag minns inte riktigt varför jag fick den här boken i min hand, men något var det vi pratade om vid lunchbordet och dagen efter kom en arbetskamrat med boken till mig och sa att jag skulle läsa den. Det var med tvekan jag tog upp den, med misstanken att det skulle vara en alltför tydlig partsinlaga i frågan om Israel och Palestina, men jag ändrade uppfattning under läsningen. Det är kloka ord av en klok man och måtte konflikten någon gång lösas även om det gör ont i början.

Den här boken har också delats ut till gymnasieelever inom projektet Teskedsorden.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

2 reaktioner till “Bok 10: Hur man botar en fanatiker”

  1. Jag blev mycket positiv överraskad när jag läste den här boken (och ska läsa fler av Oz när jag hinner). Många kloka tankar precis som du skriver.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *