Bok 4: Och tiden blir ett förunderligt ting

Ännu en fotobok har passerat mina foto- och läsögon: Sune Jonssons Och tiden blir ett förunderligt ting, en ganska nyutgiven samlingsbok med ett urval av Sune Jonssons svartvita dokumentära fotografier från 1950-talet och framåt. De allra flesta skildrar småbrukarlivet i Västerbottens olika småbyar, men på slutet finns också några foton från New York, Kongo och Prag. De från Prag är tagna i augusti 1968 då Pragvåren slogs ner med militärmakt.

Det är njutbara foton med en stämning av det förflutna som möter mig. Flera av bilderna sitter jag länge och studerar. Försöker sätta ord på de känslor jag får. Det är ögonblicksbilder, ibland med någon extra detalj som gör bilden än mer sevärd, av hårt arbetande människor i Västerbottens inland. Många av ortnamnen känner jag igen: Holmsund, Nordmaling, Vindeln.

Introduktionen är skriven av Gunnar Balgård. Sist i boken finns bildkommentarerna och själva bildsidorna anger endast plats och år för var och när fotona är tagna.

Sune Jonssons Byn med det blå huset läste jag för inte så länge sedan och känner därför igen de bilder från den boken som visas i denna. Men det gör absolut ingenting att jag sett dem tidigare. De tål att betraktas ytterligare.

Jag fick, liksom den förra boken, även låna denna av larans. Tack för lånet!


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *