Bok 28: Kvinnorna på 10:e våningen

Klimakteriehäxan fick mig att läsa Joyce Carol Oates. Och nu har hon gjort det igen: fått mig att läsa ytterligare en författare. Karin Alfredsson har skrivit den här annorlunda deckaren: Kvinnorna på 10:e våningen, en verklighetstrogen och tankeväckande skildring av kvinnors liv i Vietnam där den svenska läkaren Ellen Elg befinner sig för att jobba på en förlossningsklinik. Hon upptäcker att nyfödda barn försvinner mystiskt från sjukhuset. Parallellt lär man känna andra kvinnor som kämpar för ett värdigt liv i ett samhälle där de inte räknas för lika mycket värda som männen. Man får en inblick i Vietnams historia och tradition som Karin Alfredsson känner ganska väl efter att själv ha vistats i landet. Och spännande är det förstås så som en deckare ska vara.

Tidigare har jag läst 80 grader från Varmvattnet som skildrar kvinnors liv i Zambia. Även i den får man följa läkaren Ellen Elg som dras in i otäcka och riskfyllda situationer. Och nu väntar jag på att Karin Alfredssons senaste bok Klockan 21:30 ska komma i pocketupplaga. Den handlar om kvinnor i Polen.

Karin Alfredsson är verkligen en författare som kan väva samman olika öden i en spännande historia som visar på orättvisorna i världen ur ett kvinnligt perspektiv och får åtminstone mig att tänka till ordentligt. Rekommenderas varmt!


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

3 reaktioner till “Bok 28: Kvinnorna på 10:e våningen”

 1. Tackar även för detta boktips. Jag läste Dödgrävarens dotter som jag tror du tipsade om och tyckte jättemycket om den boken. Den här känns extra spännande då Vietnam ligger mig varmt om hjärtat, jag var där på en semesterresa för några år sedan. Har man varit någonstans – ja, då blir man extra uppmärksam på vad som händer där och vad som kommer därifrån!

 2. Var det du som rekommenderade boken Ödelagd? Jag har i alla fall läst den nu och den var ok, det jag hade velat var att författaren (Henrik Valentin) skrev samma bok igen FAST då ur mannens synvinkel istället för kvinnan.

  Känner du till boken? I så fall vet du vad jag menar och har du då någon bok du kan rekommender för mig?

  Ps. Mitt fönster med båten är taget för bara ett par veckor sedan.

  /MB

 3. Mia: Egentligen ska vi väl tacka Klimakteriehäxan. Fast det är väl så här boktipsen sprider sig. 🙂

  Maria Berg: Nej, det var inte jag som rekommenderade den bok du nämner. Och jag har aldrig hört talas om den heller.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *