Kulturfyran om nobelpriset …

… och då är det nobelpriset i litteratur som avses och inte de övriga som delats ut i veckan. Det var länge sedan jag svarade på Rosemaris Kulturfyra, men tycker det är dags idag när detta så hemlighetsfulla pris är aktuellt.

1. Har du läst något av Herta Müller som fick Nobelpriset i litteratur?
Nej, det har jag inte, men jag kom ihåg intervjun med henne i Babel förra året, när en arbetskamrat idag kom och berättade vem som fått priset.

2. Hur många Nobelpristagare i litteratur har du läst böcker av?
Inte vet jag exakt hur många det är, men jag vet att jag redan innan Gabriel García Márquez fick sitt pris hade läst hans Hundra år av ensamhet liksom att jag även hade läst Isaac Bashevis Singer, Doris Lessing, José Saramago, Toni Morrison, Nadine Gordimer, Octavio Paz och Camilo José Cela innan de fick sina pris. Den sistnämnde läste jag dessutom på originalspråket i La Colmena. Förutom dessa är det ungefär femton nobelpristagare jag läst. Ganska många, tycker jag själv.

3. Har du någon favorit som du skulle vilja fick Nobelpriset?
Joyce Carol Oates, som jag förstått har varit aktuell länge, men som jag själv upptäckt först under det här året, tack vare Klimakteriehäxan. De två böcker jag läst av Oates (Blonde och Dödgrävarens dotter) har varit underbara läsupplevelser och en stor njutning av ordens möjligheter att sättas samman i talande meningar.

4. Och varför inte: en favorit i repris: Vilken bok läser du just nu?
Konsten att ta vinnande bilder för andra gången, eftersom jag får repetera den som kurslitteratur. Kreativ fotografering med rätt exponering som jag bara precis börjat på och så får jag väl nämna den andra kursboken som egentligen är mest för beskådan: The Photo Book, femhundra foton med korta bildtexter. En bok jag precis läst ut är Helga Henschens Hon älskade, som jag tänkte skriva lite om i ett eget inlägg.


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

3 reaktioner till “Kulturfyran om nobelpriset …”

  1. Vissa litteraturpristagare har passerat med en gäspning, andra har stannat kvar. De jag uppskattat mest är nog Coetzee, Singer, Morrison, Márquez, Steinbeck, Gide, Sienkiewicz. Den sistnämnde verkligen inte minst…

    Är ny inom bloggvärlden, men titta gärna in hos mig!

  2. Precis som du har jag nyss upptäckt Oates lysande författaralster. Just nu läser jag "Dödgrävarens dotter" och precis som du gillar jag den. Det är den första, men inte sista, bok jag läser av henne.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *