Bok 23: Kreativ fotografi

Bok 23 för i år har tagit lite tid att läsa ut. Inte för att den varit tråkig utan för att det finns så mycket bra innehåll  i den, innehåll som det tagit tid att smälta och som jag velat njuta av lite lagom fort.

Kreativ fotografi-från inspiration till bild är skriven av George Barr, en kanadensisk läkare vars största hobby är fotografering även om jag tycker han är mer proffs än många andra. Det är förstås en fotobok, vad annars med den titeln? Och fotografering är ju också min största hobby där jag hela tiden strävar högre och försöker utvecklas och därför läser sådana här böcker.

Det är mest texterna som gör att jag faller och inte fotona, även om de förstås är sevärda. Jag liksom flyter genom texten, förstår direkt vad författaren menar och kan se det vettiga i alla råd han ger för att se på foton och utvecklas i sitt bildseende och bildskapande. Speciellt kapitlet om linjer i bilder är det jag minns. George Barr menar att man kan träna sig i att se linjer i fotografier och upptäcka hur de bidrar till att fotot blir intressant. I slutet av boken ger han handfasta råd i hur man kan utvecklas genom att se på sina bilder och bedöma dem i en stigande skala efter såväl teknisk kvalitet som estetisk. Inte många foton som tagits genom åren uppnår det där speciella som präglar den högsta nivån. De fotona blir ikoner, bilder som talar till oss på ett känslomässigt plan.

Är du intresserad av fotografering och dessutom vill utvecklas i ditt bildseende är det här rätt bok att läsa. Den ger mycket, men kanske inte så mycket teknik som estetik, det som oftast är viktigast att lära sig mer om. Att ha en bra kamera och kunna alla tekniska detaljer gör inte ensamt bra bilder – känslan och uttrycket måste också finnas i fotot.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

En kommentar till “Bok 23: Kreativ fotografi”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *