Bok 21: Smuts


Jag hamnade med Smuts i knäet för någon dag sedan och den är nu utläst. Förra året läste jag en annan bok av Katarina Wennstam, Flickan och skulden, som tar upp våldtäktsfall på unga flickor. Jag blev mycket berörd av den och förväntade mig därför ganska mycket av Smuts.

Men Smuts är en helt annan slags bok. För det första är det en skönlitterär bok, medan Flickan och skulden var en faktabok.

I Smuts berättas om sexhandel och visst är det intressant och gripande. Den kände advokaten Jonas Wahl, som själv är sexköpare, blir kommentator till en bordellhärva som nystas upp och som har medias ögon på sig. Hans fru Rebecca blir mer och mer medveten om att Jonas har något för sig på kvällar och nätter, men anar inte alls sanningen. Många andra personer finns med och de skildras på ett ingående sätt, men inte så ingående som just Rebecca och Jonas.

Jonas visar sig ha svårt med sin kvinnosyn och delar in kvinnor i det gamla klassiska sättet: madonnan och horan. Rebecca å sin sida, slätar över allt och vill utåt visa det perfekta familjelivet med man och barn i fint hus.

Och visst är boken väl värd att läsas. Jag kommer på mig själv med att fundera om min exmake varit sexköpare eller någon annan jag känner. Min slutsats blir att det inte alls är omöjligt, utan snarare ganska troligt – tyvärr.

(På fotot sitter jag i min f.d. svägerskas trädgård i Italien och njuter av skuggan under altanen.)


Läs även andra bloggares åsikter om , ,

5 reaktioner till “Bok 21: Smuts”

 1. Klimakteriehäxan: Håller absolut med dig. Det var många år sedan jag läste "Rosario är död" men det är en av de inte alltför många böcker som lämnat starkast intryck och som jag fortfarande kan tänka på så här långt efteråt. Den står i min bokhylla efter att ha följt med i flera flyttar, men jag vågar knappt läsa om den för jag minns så väl att jag vid läsningen var tvungen att lägga den ifrån mig flera gånger.

 2. För ett par-tre år sedan läste jag Smuts och tyckte den var bra. Tänkvärd… "Rosario är död" har jag också läst och en bok jag minns att den berörde mig starkt.

 3. Tänk vad en bild kan göra mycket.
  Tittaden geom sidan och fastand för att läsa just detta för där var en bild med den i knäet och man kunde känna varmen från Italien!

  Jag letar en intressant bok att läsa men den skall beröra men inte var jobbit skriven och jag vill inte ha mord och dekare och inte allt för tragiska öden för jag lervermig in i böcker för mycket och då blir jag bara ledsen.

  Vad tycker du?
  MB

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *