Bok 15, 16, 17, 18 och 19: En salig blandning av reselektyr

Jag befinner mig i Italien sedan snart två veckor tillbaka och har haft med mig reslektyr av diverse slag. De böcker jag hunnit med hittills är följande:

Bok 15
Bombyx av Anne Rambach, började jag läsa redan innan jag tog flyget till Rom. Fortsatte läsa såväl på planet som på hotellet och fick plötsligt för mig att jag befann mig i Paris i stället. Kände ju igen en del av miljöbeskrivningarna, eftersom jag många gånger besökt staden där handlingen utspelar sig.

Bombyx är en thriller där huvudpersonen, frilansreportern Diane Harpmann, rotar allt djupare i en historia hon får uppleva inledningen till genom att hon närvarar vid ett blodbad på ett kinesiskt bröllop. Bakom sig har hon minnet av sin mans och sons död, som ständigt dyker upp i hennes tankar. Det blir förvecklingar på hög politisk nivå och Diane blir själv utsatt för mordförsök i sin jakt efter sanningen.

Spännande värre är det, men jag var nog en smula splittrad när jag läste boken och glömde lite av handlingen mellan varven. Det blir väl lätt så när man läser på olika platser bland andra människor och dessutom blir tvungen att göra uppehåll mitt i spännande händelser. Inslagen av fotografering och bildbehandling uppskattade jag förstås. Likaså en nattscen som beskrivs då Tour Main Montparnasse blir utsatt för ett blixtnedslag. Det tornet är en av de platser jag alltid brukar uppsöka i Paris.

Och visst är det så att man håller på med inspelningen av filmen till den här boken? Tror jag läst om det någonstans.

Bok 16
Mellan himmel och jord av Niccolò Ammaniti, fortsatte jag på i Rom och befann mig nu i rätt land för handlingen om än något för långt norrut. Detta är den tredje boken av samma författare jag läser och jag uppskattar honom mer och mer. Ammaniti berättar om de utsatta männsikorna i samhället och speciellt om barnen som ser de vuxna omkring sig begå misstag av allehanda slag.

Mellan himmel och jord utspelar sig i södra Italien (tror jag i alla fall, även om det inte nämns), där den trettonårige Cristiano Zena bor med sin pappa Rino i ett skruttigt hus, ensamma efter att mamman lämnat hemmet. Rino är en udda person som är i klammeri med myndigheterna och vars största skräck är att man ska ta ifrån honom den älskade sonen, som han trots sin kärlek misshandlar då och då. Rino planerar tillsammans med de två vännerna "Quattro Formaggio" och Danilo att spränga en bankomat för att äntligen komma ur sin fattigdom och få ett annat liv. Alla tre har de drömmar de vill förverkliga med pengars hjälp. Många andra udda personer gör berättelsen mycket läsvärd och levande, som t.ex. socialassistenten Beppe Trecca, som lider helvetets kval i sin kärlek till vännens hustru och med religionens hjälp försöker fly sina känslor.

Bok 17
Åter till Paris hamnade jag i Utrop av Celine Curiol och det blev en angenäm upplevelse av inre tankar hos den namnlösa kvinna som tillbringar sitt arbesliv på Gare du Nord genom att ropa ut tågens avgångar. I början av boken har hon ännu inte varit utanför Frankrikes gränser och är heller inte intresserad av att besöka andra platser. Den anonyma kvinnan är hjälplöst förälskad i en annans man och söker på olika mer eller mindre uppseendeväckande sätt att få mannen att se henne.

Det är en sorgsen, men ändå rolig läsupplevelse. Jag skrattar åt kvinnans äventyr och lögner, men blir ledsen när jag läser om hennes fruktansvärda ensamhet och den historia hon har upplevt tidigare i sitt liv. Språket är rikt och nyanserat och jag gillar verkligen den här lilla boken med sina oväntade vändningar.

Bok 18
Honungsfällan av Unni Lindell tog mig från den latinska språkvärlden tillbaka till nordliga breddgrader, närmare bestämt till Oslo. Jag har läst flera av Unni Lindells deckare tidigare och tyckt om dem. I denna boken har hennes kriminalkommisarie Cato Isaksen fått sällskap av en ny kollega: Marian Dahle, som inte alls uppskattas av Cato och de går motvilligt med på att försöka samarbeta för att lösa morden på pojken Patrik och den lettiska kvinnan Elna. Cato och Marian löser förstås mordfallen och lyckas också förhindra ytterligare dödsfall och till sist verkar de komma riktigt bra överens.

Många andra personer och deras problem figurerar och de är levande beskrivna, tycker jag. Dock stör jag mig lite på språket, som jag inte är riktigt överens med.

Bok 19
Och så slutligen Katarina Mazettis Blandat blod, en historisk roman som inleder en serie böcker som har olika författare. Och plötsligt befinner jag mig i en helt annan värld, där asagudarna bestämmer och ond, bråd död hindrar ett liv i ro. Sveken är många och försvinnandena likaså.

Jag har läst och skrattat åt Katarina Mazettis tidigare böcker. Ja, jag har till och med haft förmånen att lyssna på henne, kåserande om skola och andra roliga saker. Den här boken visar en annan sida av hennes talanger. Vad jag förstår har hon undersökt och faktagranskat mycket ordentligt det hon skriver om. Dessutom har hon i ett eget avsnitt efter sista kapitlet skrivit om vad som anses vara sant och inte i den historia hon målar upp i berättelsen om släkterna i vikingatidens 900-tal. Händelserna utspelar sig dels i Kiev men framför allt i Blekinge, där skeppsbyggaren Säbjörn och hans två söner Svarte och Kåre får sällskap av Radoslav och hans syster Milka från Kiev, tillsammans med slavinnorna från svartaste Afrika och gulaste Asien. Blod blandas och nya människor skapas. Den försvunna Alfdis gåta försöker lösas av Svarte. Den svekfulle Storködrotten får sitt straff av völvan Arnlög.

Det är en mustig berättelse som berättas och jag ser fram emot fortsättningen, Sigrids hemlighet, som skrivits av Karin Wahlberg, även hon bosatt i Lund.

Och någonstans i läsningen av dessa fem böcker tog jag mig med tågets hjälp från Rom till Milano och sedan till min gamla "hemby" där jag ska tillbringa ytterligare en vecka innan hemfärd. Fler böcker hinner läsas innan dess. Jag hoppas bara att de böcker jag tog med mig i resväskan räcker. Ja, annars får det bli böcker på italienska. Det går ju det också, även om det tar längre tid.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

3 reaktioner till “Bok 15, 16, 17, 18 och 19: En salig blandning av reselektyr”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *