Bok 14: Bild & Budskap

Är man det minsta lilla intresserad av bilder och hur de används ska man läsa den här mycket givande faktaboken av Bo Bergström: Bild & Budskap. Jag läste den eftersom den fanns med i litteraturlistan till kursen Digital Bildbehandling, som jag är på väg att slutföra. Valet stod mellan två av Bo Bergströms böcker, men jag valde att läsa båda. Den andra har jag redan skrivit om i bloggen.

I Bild & Budskap ingår tre kapitel med rubrikerna: Fotografen, Beställaren och Betraktaren, de tre aktörer som medverkar i hur en bild framställs och tolkas. Det kapitel som är mest intressant för mig är det första, det om Fotografen, där t.ex. komposition och bildbehandling tas upp, men även i Betraktarens kapitel känner jag igen mycket och gillar det jag läser om olika sorters bilder.

Som sig bör i en fotobok, finns mängder av bilder insprängda i texten. I stort sett varje sida har en bild som illustration till texten – eller, tänker jag, är det kanske tvärtom, att texten är ett förtydligande av bilden? Bilderna är tankeväckande, som bilder ska vara när de är som bäst. Jag tittar noga på dem och de fångar mig på olika sätt. När jag läser boken är jag alltså i betraktarens position och tolkar bilderna som jag vill. Men det är förstås som (amatör-)fotograf jag huvudsakligen har valt att läsa boken, för att få mer kunskap om hur man väljer en bild med ett visst budskap. Beställarrollen känner jag däremot inte igen mig i.

Förresten blir det en fortsättning på Högskolan i Jönköping nu i höst. Jag fick för ett tag sedan besked om att jag kommit in på den alldeles nya distanskursen Visuell kommunikation, precis som många andra bloggkompisar som brukar kommentera på min fotoblogg.

Kanske jag borde haft med bilder i det här "bild"-inlägget, men väljer att i stället hänvisa till dem som finns på min fotoblogg.

Och apropå fotografering: Igår var jag en av femtio deltagare i Scott Kelbys Worldwide Photo Walk i Malmö. Även förra året deltog jag, men då öste regnet ner precis hela dagen. I år fick vi bara en lite skur på oss.


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

2 reaktioner till “Bok 14: Bild & Budskap”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *