Bok 13: Nattfåk

Då har även jag läst ut en bok det tycks mig många talar om: Nattfåk av Johan Theorin. Men nej, jag är inte så imponerad.

Nattfåk utspelar sig på Öland, en vinter när fåken blåser och onda saker sker. I olika kapitel vävs historiska och nutida händelser samman och får så småningom sin upplösning då allt ska komma på plats. Dock upplever jag slutet som alltför osannolikt och långsökt. Personerna tycker jag känns väldigt anonyma och jag får inget grepp om deras personligheter. Och framför allt tycker jag att huvudpersonen Joakim Westin ger ett väldigt underligt intryck i sin sorg. Spökena och vålnaderna tar för stor plats, även om jag kan förstå att det är författarens mening.

Jag reagerar också negativt på språkbehandlingen. I ett och samma stycke används såväl presens som imperfekt, vilket jag reagerar negativt på. Är det saker som skett förr i tiden, så låt verben få vara i imperfekt och inte i presens. Men framför allt: blanda inte tidsformerna. Det låter mycket konstigt.

Men visst är det spännande, speciellt när natten till julafton är inne och det händer otäcka saker i stormen.


Läs även andra bloggares åsikter om , ,

5 reaktioner till “Bok 13: Nattfåk”

 1. Ojdå, du gillade inte Nattfåk! Då undrar jag om du läst Theorins "Skumtimmen" och vad du tyckte om den!? Nattfåk ska jag läsa, har jag tänkt och hoppas på en lika fin läsupplevelse som jag hade med Skumtimmen som jag verkligen gillade.

 2. Jag läste bara nåt enda kapitel av den… sen lämnade jag tillbaka till bibblan.

  Tempusblandning kan vara effektfull när den görs av någon som behärskar hur man gör – och var – men är fruktansvärt störande annars.

 3. Mia: Jo, jag har läst Skumtimmen också och tyckte nog den var bättre, även om jag just nu inte minns den speciellt väl.

  Bloggblad: Så det är inte bara jag som ogillar boken. Fast jag var ihärdig och läste ut den, bara för att kunna lämna tillbaka den på biblioteket i tid. Egentligen ska man inte göra som jag, för det finns så många andra bättre böcker att ödsla sin tid på.

 4. Håller helt med.
  Jag tyckte nattfåk var helt bedrövlig.
  Den kändes som en novell skriven av en högstadietjej, dock inget ont om högstadietjejer som skriver noveller.

 5. Cosmo: Eller så kan man säga: "Det kändes som en novell skriven av en högstadieelev, dock inget ont om högstadieelever som skriver noveller."

  Men jag förstår vad du menar. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *