Val, val, val, livet är fullt av val – del 1

I morgon ska jag arbeta. En söndag. Det var ett halvår sedan jag arbetade på en söndag sist, men nu är det dags igen, för i morgon kl. 8.00 sätter jag mig i en av kommunens 18 vallokaler för att delta i insamlandet av röster till EU-parlamentet. Det blir nog inget svårt och stressigt jobb direkt, för många vet inte om att det är dags för EU-val så vallokalerna kommer säkert inte att vara speciellt välbesökta.

Inför mitt premiärdeltagande som rösträknare har jag läst in mig på de regler jag har att hålla mig till. T.ex. har jag tittat på valmyndighetens film och lärt mig bl.a. att vi ska hålla ordning på valsedlar, ta emot budröster och räkna även de förtidsröster som kommit in den senaste tiden. Alltså många röstsedlar att hålla ordning på.

Vi är flera från min arbetsplats som ska ställa upp som valförrättare i morgon och det har diskuterats diverse spörsmål vid lunchbordet. Den här frågan hade vi inget svar på: Om man förtidsröstar fler än en gång, vilken av rösterna ska räknas som den definitiva?

Det är i praktiken möjligt att spamma med röster, eftersom man vid förtidsröstningen har möjlighet att få ett nytt röstkort utskrivet. Tänk en röstspammare som går runt på de olika förtidslokalerna och ber om nya röstkort med hjälp av sin legitimation och sedan röstar varje gång. På valdagen kan h*n dessutom gå och ångerrösta i sin vallokal och då räknas denna röst som den slutgiltiga, och då uppstår inga problem med att veta vilken röst som är den slutgiltiga. Går personen däremot inte och röstar på valdagen räknas förtidsrösten som den slutgiltiga. Förtidsrösterna tas emot i vallokalerna och kontrolleras där av rösträknarna innan de öppnas kl. 21.00 och därefter räknas. Ingen av mina arbetskamrater hade något svar på vad man då ska göra om det finns fler än en förtidsröst för en röstberättigad. Fast sannolikheten för att det ska hända är väl inte direkt stor, när så få röstar. Skulle någon tycka det är jätteroligt att spamma röstmottagarna, misstänker jag att alla de rösterna blir ogiltiga, precis som all annan spam.

Seså, du som läser här: Gå nu och rösta i morgon så att vi rösträknare inte blir uttråkade av brist på arbete!


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

5 reaktioner till “Val, val, val, livet är fullt av val – del 1”

  1. Viktor: Jo, men då är frågan om man tidsstämplar förtidsrösterna. Enligt mina arbetskamrater görs inte detta. Fast de kan ju ha fel.

  2. Ja, jag har också lärt mig att det är den senast avlämnade rösten som ska räknas. Då bör de anges med datum och klockslag, annars blir det omöjligt att veta i ditt exempel. Även om det är teoretiskt, så kan det ju mycket väl hända…

    Ett viktigt uppdrag du ska ägna dig åt i morgon. Lycka till! Jag ska rösta i morgon, men det blir inte hos dig…

  3. Lilith Svensson: Jodå, det blev ett ganska jämnt flöde, även om det nog var många som tog siesta vid kl. 15.30.

    Mia: Förtidsrösterna har ju ingen datumstämpel, men jag hade tur, det hände inget sådant hos oss och inte n enda ångerröstade. Inte ens budröster fick jag ta hand om.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *