Livet är fullt av val (för en del) – del 8

Jag läser i Sydsvenskan och ser ett bildspel med vackra foton från usla miljöer. Man har varit i Ceuta, den spanska staden i Marocko, och träffat flyktingar, de fattiga och utarmade flyktingar som försöker ta sig in i Europa på alla möjliga och omöjliga sätt, mest omöjliga, för många går under på vägen och hamnar i ett ingenmansland utan framtid. Olle Lönnaeus har skrivit och Hussein El-Alawi har fotograferat.

Länderna i EU försöker på alla sätt förhindra de här människorna att få ett bättre liv, genom att t.ex. bygga murar för miljontals euro. Pengar går till hinder i stället för hjälp och värre lär det bli för EU har beslutat att satsa ännu mer på att bekämpa den illegala invandringen i Sydeuropa. Den hjälp flyktingarna kan få kommer från enskilda organisationer. I väntan på att få köpa en dyr plats på en båt som kan ta dem över till Europas fastland, sitter de fast och är hänvisade till tiggeri, prostitution eller den hjälp de lyckas få från t.ex. kyrkans biståndsorganisationer, Röda Korset eller andra enskilda med stora hjärtan.

För något år sedan läste jag en bok av Nina Solomin, Gränsen-en resa bland människor som kallas illegala. Hon hade också gjort en resa för att ta reda på mer om alla båtflyktingar som riskerade sina liv för att fly från fattigdomen till ett bättre liv i drömmarnas Europa. Boken var gripande och gav inget hopp och den är fortfarande lika aktuell.

Ja, så orättvist är det här i livet att en del kan välja vart de vill resa – andra måste stanna kvar där de är och har inget val, hur mycket de än försöker. Vi européer är välkomna att resa till de olika afrikanska länderna och tas där emot med stor gästfrihet. Men när afrikaner försöker komma till Europa stoppas de av poliser och taggtrådsstängsel, såvida de inte har gott om pengar. För här i Europa är vi rädda om vår väfärd och vill inte dela med oss av den till dem som inte har mat för dagen. Våra pengar använder vi i stället till att stoppa dem som försöker ta sig in för vi är så fruktansvärt rädda för att välfärden inte räcker till dem, speciellt i dessa kristider.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

2 reaktioner till “Livet är fullt av val (för en del) – del 8”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *