Livet är fullt av val – del 7

Nu vet jag inte vad jag ska välja. Antingen sätter jag mig i skuld och köper en flygbiljett till Nicaragua på ca 11 000 kr och åker dit under regnperioden eller så stannar jag hemma på semestern och sparar de pengar jag har till en resa lite senare på året när det är kallt i Sverige och precis lagom varmt i Nicaragua, efter regnperioden, då det är som allra vackrast.

Idag har jag klickat runt i jakt på flygbiljetter och insett att det är hög tid att bestämma mig om jag ska komma iväg i sommar. Anledningen till att det vore roligt att åka nu är att det kommer att firas rejält den 19 juli då det är trettio år sedan sandinisterna tog över efter Somoza-diktaturen. Men så är det pengarna och regnen som gör att jag tvekar. Regnperioderna i tropiskt klimat är fuktiga och malariamyggorna som envisast. Och så är det fortfarande himla varmt efter torrtiden som precis slutat även om regnperioden bara innebär korta, snabbt övergående skyfall som avlöses av strålande sol. Luften är helt mättad med vattenånga och allt klibbar av fuktig värme.

Den bästa tiden att åka är trots allt i december, januari eller februari, då torrtiden börjar efter allt regnande. Det känns som en ovanligt varm svensk högsommar men med den skillnaden att all växtlighet exploderar i färg och doft. Och inga regn som förvandlar omgivningen till en fuktig ångbastu.

Vad hade du valt?


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

10 reaktioner till “Livet är fullt av val – del 7”

 1. När jag flög hit i april kostade biljetten till Miami 4,700 kr (tur och retur) och enkelbiljett därifrån till Managua 2,500 kr (t o r var inte mkt dyrare). Men det kanske är högre priser under sommaren?

  Här ute vid kusten har kvällarna varit förhållandevis svala efter regnen, du kanske kan ta siesta mitt på dagen och fokusera på kvällsfirande enbart?

  Å andra sidan känns det nog mer omväxlande att åka hit när det är vinter i Sverige.

  /Lena (tillbaka i Nica men f.n. utan blogg)

 2. LOL

  Har du fått välja själv vilka ord man ska skriva in för att få kommentera på din blogg? Eller är det bara en slump att jag fick skriva "CIA's blunder"?

 3. Jag tycker allt att du ska resa. Just för att det är trettio år sedan. Hur ofta är det lite jubileumskänsla och magi? Trotsa det klibbiga och åk dit för att ha kul – då kommer njuteriet på samma gång. Go!

 4. Vänta till senare, definitivt. Dels har du chans att hitta en billigare biljett, dels är klimatet så mycket bättre då – och 19 de Julio, tja, det är klart att det blir fest – men det har hänt mycket med Daniel Ortega & Co på de där 30 åren … (jag var mycket där då, när det begav sig)

 5. Hm. Flåt att det blev dubbelt. Den där verifieringsmetoden du och en hel del andra har, den krånglar ofta. Som nu. Och behövs den alls? Jag har (peppar peppar) spamfritt, utan nån säkerhetsmetod!

 6. Panter: Det lutar åt det valet.

  Lena: Roligt att höra av dig igen! Har saknat dig. Är du i Granada igen?

  Vid kusten kan det kanske vara lite svalare, men eftersom jag tänkt återvända till mitt älskade León, vet jag hur det brukar vara där. Det är ju den varmaste regionen.

  Och nej, jag har inte valt orden. Slumpen verkar tycka om skämt. 🙂

  Jeanette: Jo, hade jag varit lika ung som du hade jag inte tvekat, utan farit iväg, men med åldern kommer krämpor som inte alltid står ut med fuktigt klimat. De är också en del till att jag tvekar inför en resa i regntid. Värmen gör mig gott, men INTE fukten.

  Klimakteriehäxan: Jo, jag har läst på din blogg att du rest mycket i Centralamerika. Det är EN anledning till att jag fortsätter läsa dig, förutom att jag gillar dina ordsammansättningar.

  Visst har det hänt mycket med Ortegas inriktning, saker som inte är så positiva, även om det finns en del som blivit bättre också sedan han återvaldes. Men inte är det samma person som ledde landet på 1980-talet, långt därifrån, vad jag kan förstå.

  Att din kommentar blev dubbel är lätt åtgärdat. Jag stryker en av dem. Däremot kan jag inte alls styra verifieringen, som verkar vara väldigt slumpartad. Vill inte heller ha den, eftersom det finns andra metoder att styra spamkommentarer.

 7. Hmmm, jag hade nog åkt senare trots festligheterna. Mest för att vädret är trevligare i N runt årsskiftet men också för att komma ifrån mörkret i Sverige.

 8. Ha ha ha, så "CIA's blunder" kom bara upp av en slump efter att jag skrivit ett inlägg om Managua? Det är ju tur jag inte är lagd åt det paranoida hållet. 🙂

  Nej jag är inte i Granada, jag är i närheten av dina gamla hemtrakter nu fast ute vid havet: Las Penitas (Poneloya). Jag är inne i Leon då och då för att bunkra upp sån't som inte går att köpa i byn, det är onekligen en charmig stad. Tyvärr har man ju ingen havsbris där.

 9. Pumita: Precis som jag tänkt göra. Det blir nog Rom i stället- Där är det varmt på sommaren.

  Lena: Åh, Poneloya! Med sin sandstrand och starka strömmar, stingrockor och skäldpaddor.

  När du är i León ska du hälsa till Catalina (eller möjligen hennes dotter Carol) som nog fortfarande står kvar på Plaza Central i hörnet vid Telcor och säljer läsk. Hälsa så mycket från mig och Enrique och Daniel. Hoppas hon står kvar där på hörnan med sina flaskor. Och hennes man som putsar skor. Eller möjligen hennes son. Eller någon annan av alla barnen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *