Livet är fullt av val – del 6

Det här kanske blir det sista inlägget i kategorin Skolsvammel eftersom jag igår definitivt lämnade mitt gamla yrke för att så här efter de femtio fyllda börja på ny bana, ett nytt val i livet. Det här valet av ny inkomstkälla, även om arbetsgivaren är densamma, var en ren slump, men visade sig bli mycket lyckat för en utsliten lärare.

Igår eftermiddags rensade jag ut tolv års arbetsmaterial på min gamla skola, pratade lite med f.d. kollegor och hittade många minnen bland det jag lämnat på hyllor och i lådor. Det kändes vemodigt att kasta allt och ge bort en del, och också mycket slutgiltigt. För min egen skull klarar jag inte att gå tillbaka till läraryrket som det ser ut idag. Jag har helt enkelt gjort slut på kraften jag haft och är livrädd för att jag åter igen ska bli sjuk p.g.a. jobbet.

Med mitt nya jobb har jag också insett att det inte får fortsätta som det gör i skolans värld. Ingen kommer snart att orka. Jag slås av mina f.d. kollegor som jag pratar med och som, när jag berättar att jag fortfarande kan välja mellan två jobb, alla säger: "Bli där du är! Kom inte tillbaka till skolan! Det blir bara mer och mer att göra." Och jag ser på dem att de är dödströtta och inte vet hur de ska få tid för alla arbetsuppgifter som ska göras. Värre lär det bli nästa läsår då man gör sjuornas klasser större än vanligt för att spara pengar. Helklassundervisning i kemi har alltid gällt på min gamla skola, så jag kan tänka mig vilket resultat för undervisningen de stora klasserna kommer att få. Den ekonomiska krisen som startats på annat håll har spridit sig och drabbar nu dem som inte har något att sätta emot. I slutändan är det eleverna, vår framtid, som får ta konsekvenserna.

Och jag, ja, jag har haft en enorm tur som kunde hitta ett nytt jobb med 40-timmarsvecka och lediga helger och kvällar. Inget mer rättande och planerande hemma. Inga fler telefonsamtal från föräldrar på "fritiden". Sommarlovet börjar för lärarna veckan efter midsommar men jag ska inte ta del av det i år, utan jobba ett par veckor till innan min fyra veckor långa semester börjar. Och nej, jag är inte ett dugg avundsjuk på lärarnas sommarlov, för jag vet att det är den enda ordentliga semester de har efter sitt slit under terminstid. Det är dem väl unt! För mig räcker det med vanlig semester eftersom jag inte är ens hälften så trött som mina f.d. kollegor.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

5 reaktioner till “Livet är fullt av val – del 6”

 1. Jag är också en fd lärare sade upp mig från en fast tjänst pga av det du berättar – alla tyckte det var dumt gjort MEN inte jag jag tänker inte bli utbränd.

  Jag sadlade om till Trädgårdsmästare, men vintertid var det ont om jobb om man inte vill sitta i kassan på Plantagen (Och efter 6,5 års universitets studier och 1 KY år vill jag inte det) så nu jobbar jag på med att bli fotograf… får väl se hur det går.

  /Maria Berg, MB

 2. Du gör helt rätt. Jag ser också det du ser och jag ska akta mig när jag kommer tillbaka. Vad blir det för jobb nu då?

 3. Maria Berg: Du också! Jag antar att vi är ganska många som en gång utbildade oss till lärare men som sedan hoppade av p.g.a. arbetsförhållandena.

  Panter: Jag läser hos dig och tänker på dig och hoppas du blir frisk ordentligt igen så att du kan gå tillbaka till arbetet, men jag råder dig till att verkligen ta det lugnt när du går tillbaka. Jag har ju en liknande historia bakom mig och satte full fart när jag började jobba igen. Det höll inte. Numera har jag en administrativ tjänst i vår kommun där jag har hand om bl.a. kommunens fastigheter. Men i morgon ska jag faktiskt umgås med elever igen, i ett nystartat projekt som heter Sommarlovsentreprenörerna.

 4. Jag har aldrig hört någon som ångrat sig när de bytt till "vanligt" jobb.

  Själv dras jag mer och mer åt att jag vill jobba fritt… frilansa som skribent eller underhållare, men jag kan inte marknadsföra mig, törs inte riktigt… litar inte på att jag kan. Eller också är det min inre kritiker som inte litar på mig? Eller maken som inte vill betala både mat och räkningar själv?

 5. Bloggblad: Nej, tyvärr är det väl så att om man lämnat läraryrket går man inte tillbaka igen.

  Jag tycker du ska satsa på eget! I mitt jobb med "mina" Sommarlovsentreprenörer blir jag så sugen på att själv göra något eget, jag som aldrig förut kunde tänka mig att ta risker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *