Bananas!* förbjuds i Los Angeles

Igår såg jag på Sydnytt ett inslag som fick mig att lystra till*) extra mycket. Vid filmfestivalen i Los Angeles ska Malmöfilmaren Fredrik Gertten tävla i dokumentärklassen med sin film Bananas!*. Bananas!* handlar om den giftskandal i Nicaragua där många bananarbetare på det stora banankompaniet Doles odlingar förgiftades av det bekämpningsmedel som användes. Insektsgiftet Nemagon var förbjudet i många andra länder, men användes in på 1980-talet i Nicaragua. De nicaraguanska bananarbetarna fick hjälp att dra Dole inför rätta och lyckades få rätt mot den stora bananjätten.

Om dessa händelser gjorde Fredrik Gertten alltså en dokumentärfilm, och det var meningen att den skulle tävla i Los Angeles. Nu i kväll såg jag ännu ett inslag på Sydnytt om det senaste som hänt: banankompaniet Dole har krävt att Fredrik Gerttens film inte ska visas och hotar filmfestivalen med stämning om de går emot Doles krav. Dole menar att det filmen visar är oriktigt, trots att ingen från Dole ännu sett filmen.

Se en trailer på Bananas!* egen sajt! Först i höst visas den i Sverige.

Och här nedan kan du se Sydnytts inslag från i kväll, där Fredrik Gertten intervjuas.

*) Anledningen till att jag lystrade till är förstås för att jag under sent 1980-tal bodde och arbetade i den delen av Nicaragua där giftskandalen ägde rum. Jag såg med egna ögon hur bekämpningsmedlen spreds av lantarbetarna och fick mig också berättat av dem som arbetade på hälsovårdsministeriet om de skador gifterna orsakade. Och det värsta av allt var att de här gifterna hade dumpats i landet av de länder som inte längre ville använda dem.

Tror ni att jag köper Doles produkter när jag handlar frukt eller fruktkonserver? NEJ! Och skulle jag glömma bort mig har jag en son som snabbt påminner mig: "Mamma, du köper väl inte Doles frukter?"


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *