Backup-dags

Äntligen har jag bestämt mig för att satsa ordentligt på det här viktiga som heter säkerhetskopiering. Har slarvat alldeles för mycket det senaste året sedan min gamla externa hårddisk på 40 Gb blev full. Numera tar jag så många foton i raw-format, bildbehandlar i psd-format och publicerar i jpg-format. Speciellt psd-filerna blir enormt stora när jag sparar dem på hårddisken och en fil på 15 Mb är inget ovanligt. Så det är lätt uträknat att jag på 40 Gb hårddiskutrymme får plats med ca 2 500 foton. Det är inte mycket om man som jag fotograferar minst 100 foton per vecka. Även om jag inte bildbehandlar alla foton eller ens sparar alla jag tar så hinner det bli en hel del hårddiskutrymme på min dator.

Nå, igår fick jag hem den nya externa hårddisk jag beställt av min lokala datorbutik: en Western Digital My Book Studio Edition på hela 1 Tb, anpassad och formaterad för Mac. Först idag anslöt jag den via Firewire-kabeln och höll på att få hjärtat i halsgropen när min datorskärm bara visade en jordglob på en grå bakgrund. Tänkte att nu har jag gjort något jag inte bör göra, men hur det var lät jag datorn jobba ett tag och så visade sig efter en lång väntan i stället en liten mapp med frågetecken på. Efter ännu en lång stund började så den vanliga öppningsbilden visa sig och hjärtat sjönk ner i normalt läge igen. Och nu sedan ungefär en timmes tid jobbar datorn allt vad den kan för att föra över all viktig data från den interna hårddisken till den externa. Och det lär ta ytterligare mer än en timme för det är mycket som ska säkerhetskopieras. Fast sedan är det gjort och jag kan sova lugnt och inte tänka på att foton riskerar att försvinna i en eventuell hårddiskkrasch. Nu finns de åtminstone på två ställen och en dubbel hårddiskkrasch ska väl vara näst intill osannolikt. Eller?


Andra bloggar om: , , ,

6 reaktioner till “Backup-dags”

 1. Så klok du är…. jag har endast tänkt tanken än så länge på en extern hårddisk. Men jag måste göra som du och ska då komma ihåg det här inlägget… Hjärtat kommer säkert att vistas i min halsgrop ändå, men jag vet i alla fall att du har upplevt konstiga fenomen också…

 2. Jag råkade ha sådär två års fotografier i min kamera, och så skulle jag radera enstaka av dem – och vips var alla borta. Oj då, sade jag, och gladde mig över att jag inte visste vilka foton jag hade raderat – av misstag :-).

  Så på papper alltså, där raderas de inte oavsiktigt.

 3. Kerstin: Jo, visst kan det tyckas som om pappersfoton är säkrare, fast jag ser ju på mina gamla foton från tidigt 1970-tal att de börjar försvinna. Dvs. de i färg. De i svartvitt håller betydligt bättre och jag har i min ägo gamla släktfoton från slutet på 1800-talet som fortfarande är acceptabla. Även diabilderna bleknar med tiden, speciellt dem jag själv framkallade i Nicaragua. Hur det blir med digital förvaring i framtiden kan nog ingen uttala sig säkert om, men jag tror att bara man är rädd om RAW-filerna så klarar man dem ganska långt om man kopierar över dem i nya mediaformer allt eftersom ny teknik används.

  Men TVÅ års foton i kameran! Då fotograferar du inte speciellt ofta. 🙂

  Mia: Jo, någon slags säkerhetskopiering behöver man göra så länge hårddiskarnas hållbarhet inte kan garanteras. I alla fall om man vill ha kvar det man lagrar digitalt. Och de externa hårddiskarna blir bara billigare och billigare. För snart sex år sedan köpte jag min gamla 40 Gb-disk och den kostade mer än den 1 Tb-disk jag nu köpte.

 4. Haha, nej jag fotar inte så mycket. Har insett att fotografering inte är min grej. Man tittar ju aldrig på fotona i alla fall.

  När min mamma flyttade in på ett demensboende och jag rensade ur hennes lägenhet, hittade jag två bärkassar med kartonger med diabilder, som min pappa, som var en ivrig fotograf, hade tagit. Det var bilder från hela världen, eftersom han hade rest mycket. Jag satt där och tittade igenom vartenda ett av dem. Allt utom några få bilder av familjen, åkte i soporna.

  Så där satt jag och kände det som om jag kastade bort hela pappas liv och samtidigt insåg jag att för det första tittar jag nästan aldrig på gamla foton, för det andra kommer dottern att kasta de flesta av dem jag har och när hon går bort, då kastar någon annan, vilt främmande människa, dem. Så vad håller jag på att fotografera för?

  Alltså tappade jag i grunden allt intresse för fotografering. Det var ju tur när så många foton, åtminstone några hundra, försvann för mig när jag av misstag raderade kameran.

  Sedan, vad gäller datorn så, visst kan den också paja, men numer har du ju Mac, så risken är väldigt liten 🙂

  Jag har haft Macar i snart 20 år och aldrig varit med om att något har försvunnit ur någon de Macar jag har haft. Annat är det med makens PC, som kraschar med jämna och tom ganska täta mellarum.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *