Årets sjätte bok: Konsten att ta vinnande fotografier

En fackbok blev det denna gång: Göran Segeholms Konsten att ta vinnande bilder.  En ganska nyutgiven bok med tips och inspiration till den som gillar att fotografera och vill utvecklas i sitt bildseende.

Jag hade läst om boken redan tidigare, bl.a. hos Moderskeppet, och när jag för ungefär en månad sedan gjorde ett snabbt besök på kommunbiblioteket för att låna om en annan bok, såg jag denna ligga på en hylla, liksom utlagd för att jag skulle låna den.

Göran Segeholm deltar också som en av lärarna på den bildbehandlingskurs jag för närvarande går vid Jönköpings högskola för att lära mig mer om fotografering. Där hörs hans röst nästan varje vecka på de sändningar vi elever får se som strömmande film. Mattias Karlsson håller i den mesta undervisningen, men Görans inslag med intervjuer av andra fotografer och bildbehandlare uppskattar jag mycket.

I sin bok pratar han mycket om olika typer av fotografer, t.ex. jägaren eller poeten, och hur vårt sätt att fotografera styr bildens utseende. Framför allt gav mig de två sista kapitlen mycket: Tips och tricks där Göran skriver om hur olika tekniker får fram olika stämningar i fotografier samt Tio grejer du bara måste testa där man om inspirationen tryter får mängder av uppslag på möjliga fotosituationer som befrämjar kreativiteten.

Är du det minsta intresserad av att utvecklas som fotograf så läs den här boken! Efter det ser du på bilder med andra ögon. Antagligen kommer jag att köpa in den trots att jag redan lånat den – så bra tyckte jag den var. Och vill man ha ytterligare visdomsord från Göran, följer man så klart hans blogg multijournalist.

Nedanstående youtube-klipp hittade jag på bokus-länken ovan och är en intervju med Göran Segeholm.


Andra bloggar om: , , , ,

2 reaktioner till “Årets sjätte bok: Konsten att ta vinnande fotografier”

 1. TACK!!!

  Jag har tittat igenom lite på din sida och är mycket glad för tipsen denna bok kommer jag definitivt att låna och det där 4 kultur frågorn fundera jag ppå att hänga på.

  Du kommer att hamna på min blogglista – men jag har rätt många bloggar så jag hinner inte titta in så ofta.

  /Maria Berg, MB

 2. Maria Berg: Så du hittade hit från fotobloggen. Roligt!

  Kulturfyran är det ju Rosemari som organiserar så titta in hos henne. Länk finns i inlägget här ovan.

  Eftersom jag inte uppdaterar här lika ofta som på fotobloggen så gör det säkert inget om du tittar in sällan. 🙂

  Förresten så har jag nu köpt boken här så att jag kan slå upp i den och anteckna i den som jag vill.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *