Årets första bok utläst

Tänkte jag skulle börja året med en vana jag nästan alldeles glömt bort att jag haft en gång för länge sedan: anteckna vilka böcker jag läst. På senare år har ju minnet blivit allt sämre och det har hänt fler än en gång att jag köpt samma bok, eftersom jag glömt att jag redan har läst den. Nu är det ju inget problem med dubbla upplagor av en bok eftersom jag anser böcker vara en ypperlig present till vänner. Dessutom vet jag att mina vänner uppskattar att få en bok som present. Men när det händer att jag köper boken för tredje gången, då är det väl mycket. (Någon som vill ha två exemplar av Den vidunderliga kärlekens historia? En underbar bok som vann Augustpriset 2002.)

Boken jag precis läst ut är en pocketbok jag fick i present av en kollega i oktober när jag låg sjuk (ja, även jag gillar att få böcker i present!): Den tionde kretsen av Jodi Picoult. Lite tveksam var jag först när jag läste baksidestexten, men den var inte så tokig ändå. Temat för boken är förhållandet mellan föräldrar och barn och framför allt hur föräldrar försöker skydda sina barn så långt det går men ändå måste släppa taget och inse att de blir vuxna och får ett eget liv och måste få göra sina egna misstag för att lära sig leva. Relationen mellan pappan Daniel Stone och hans dotter Trixie skildras med stor värme, medan jag upplever mamman Laura som helt utanför. Jag får inget riktigt grepp om hennes personlighet, medan de övriga familjemedlemmarna blir riktigt levande. Hemska händelser sker i de olika kapitlen som bryts med svartvita serieteckningar med motiv från Dante Alighieris vandring i helvetet, omformad till en nutida skildring av en faders sökande efter sin dotter. Upplösningen på brottsdramat upplever jag dock som alltför konstruerat i den för övrigt verklighetstrogna skildringen av händelserna som föregår brottet.

Men visst kan jag rekommendera den! Speciellt om du är förälder till en tonårsdotter.


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

2 reaktioner till “Årets första bok utläst”

  1. Jo, visst är den helt underbar, det håller jag verkligen med om. Men så underbar att jag vill ha den i trippel upplaga är den inte. 😉

    Jag köpte ett av exemplaren för att ge bort, men upptäckte att den vän jag tänkt ge den till redan hade den. Ja, alla vänner verkar ha läst den redan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *