Två sjuka böcker och en bloggträff

På sistone har jag haft tid att läsa en hel del och några av de böcker som sedan länge funnits antecknade på att-läsa-listan har lånats på biblioteket och även blivit lästa. Ja, det händer ibland att jag lämnar tillbaka böcker utan att ha hunnit läsa dem. Men nu har jag alltså hunnit med:

Peter Rosts Sjuka pengar hade jag skrivit upp efter att ha lyssnat på hans mycket intressanta sommarprogram förra året. Peter Rost har under många år arbetat som hög chef på flera stora läkemedelsföretag, bla. Pharmacia och Wyeth. Pharmacia köptes upp av Pfizer och då började ett rent helvete för Rost, som utmanövrerades eftersom han avslöjat stora skandaler inom företagen. Sjuka pengar är alltså en berättelse om hans kamp för att få rätt mot de stora läkemedelsjättarna som tjänar enorma pengar med olagliga metoder för att maximera vinsten. Rost driver bl.a. frågan om parallellimport av läkemedel i USA för att på så sätt få ner kostnaderna för vanligt folk. Läkemedelsföretagen är inte det minsta intresserade av detta eftersom deras stora vinster då skulle gå upp i rök. Är man det minsta nyfiken på hur läkemedelsbranchen fungerar och hur deras metoder påverkar oss, läs den!

En annan "sjuk" bok (jag var ju faktiskt sjuk då jag läste båda) jag läst är Sjukt billigt: vem betalar priset för ditt extrapris? av Jörgen Huitfeldt, Tella Johnsson och Ola Wong. Boken fick Röda Korsets journalistpris 2007 och var ett resultat av den research som ledde till de avslöjanden som redovisades i programmet Kaliber för något år sedan. Det är en del av Kinas exportindustri som synas. De tre författarna skiftas om att skriva kapitlen om hur de genom att låtsas vara inköpare för ett påhittat svenskt företag lyckas nästla sig in på säljmässor och fabriker. De avslöjar en brutal värld där fattiga människor inte har något alls att sätta emot de giriga företagsägarna som bara utnyttjar sin personal för att sälja, sälja och åter sälja. Och vem är det som köper? Jo, bl.a. vi som är ute efter så billiga varor som möjligt utan en tanke på att det låga pris vi betalar är ett resultat av att människor utnyttjas tills de stupar. Skildringarna av de arbetare som för låg lön, utan anställningskontrakt och med urusel arbetsmiljö andas in damm vid slipningen av de billiga glassmycken vi kan köpa billigt i våra butikskedjor, är fruktansvärt upprörande. Författarna jämför också vårt svenska arbetsskydd med det icke-existerande i Kina och vilka resultat det får för bl.a. de som arbetar med slipningen av sten som använts till våra byggen i t.ex. Hammarby sjöstad i Stockholm och Västra hamnen i Malmö. Aldrig mer att jag kommer att gå runt i Västra hamnen utan att tänka på vad de stenarna har kostat i människoliv. I slutet av skildringen blir jag i alla fall lite mer hoppfull, för genom sina reportage och den uppmärksamhet som radioprogrammet fick, så började de svenska företagen sätta en större press på att industrierna inte skulle utnyttja arbetskraften på det här omänskliga sättet. Man intervjuar också kinesiska fackförbund som driver flera rättssfall om ersättning till sjuka arbetare. Det är långdragna processer som är svåra att driva till ett slut där arbetarna får rätt gentemot de stora företagen. Många gånger hinner arbetaren avlida i sviterna av sin sjukdom innan den juridiska processen fått ett slut. Läs den här boken, om du inte redan gjort det! Och tänk sedan på de varor du köper. Var har de tillverkats? Har tillverkningen skett under bra former för arbetarna? Fråga i butiken! Kräv ett svar och visa att du bryr dig (om du nu bryr dig förstås och inte bara vill tjäna pengar på att köpa så billigt som möjligt).

Apropå Malmö så är det snart dags för bloggträff igen. Nu på söndag den 19/10, närmare bestämt. Klockan 13.00 på Kin Lung vid Triangeln. Åsa har kallat samman som vanligt. Det är väl tur att hon tar på sig det? Jag undrar förresten om restaurangen är kinesisk.

Bor du i Malmö med omnejd? Bloggar du eller läser du bloggar? Kom du också! Anmäl dig hos Åsa.


Andra bloggar om: , , , , , ,

4 reaktioner till “Två sjuka böcker och en bloggträff”

  1. Kin Long heter den och det är (lär vara) Malmös äldsta kinakrog. Den ligger på tvärgatan intill Hilton.

    Själv är jag på väg till jobbet när ni ska träffas.

    Men frågan är om jag skulle vilja vara med på en bloggarträff. Det skulle säkert vara kul att träffa många andra som bloggar, men jag vill inte göra er besvikna genom att låta er träffa mig. Det är bättre att låta magin i mitt alias vara kvar, tror jag i alla fall. 🙂

  2. Jah Hollis: Fast jag tyckte det var jättetrevligt att träffa de bloggare som var med vid senaste bloggträffen som var den första jag var med på. Det blev liksom lite mer "substans" i bloggarna och de blev mer "hela" och verkliga. Nåväl, nu ska jag strax ta det gråa öresundståget (inte det lila pågatåget) in till Malmö och leta upp Kin Long. Ha en bra arbetsdag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *