Franska författare

Som alla (nåja, de flesta) vet, meddelades igår att en fransman blivit utsedd till nobelpristagare i litteratur det här året. En fransman, tänkte jag igår, sådana författtare känner jag inte alls till och jag hade absolut ingen aning om vem den här är. Och just nu när jag skriver det här hör jag på P1 hur känd han är internationellt, den här, vars namn jag knappt kan uttala och ännu mindre kommer ihåg namnet på. Nåja, hör jag det bara upprepas tillräckligt många gånger så ska det väl sitta fast i minnet till sist.

(Jean-Marie Gustave Le Clézio,
Jean-Marie Gustave Le Clézio,
Jean-Marie Gustave Le Clézio,
Jean-Marie Gustave Le Clézio,
Jean-Marie Gustave Le Clézio …
Såja, nu kanske det sitter där.)

Och så funderar jag på hur många böcker skrivna av fransmän jag har i min bokhylla och går för att titta efter i billyhyllorna, där böckerna trängs långt upp i taket på extrahyllorna jag blivit tvungen att placera ovanpå dem. Och ja, där finns två franskklingande namn, vilka dock är fransyskor och inte fransmän: Jeanne Cordelier och Anna Gavalda (kanske inte så franskklingande det senaste, men hon är dock fransyska).

Jeanne Cordelier har skrivit en bok vid namn Utbrytningen, som jag faktiskt minns ganska bra trots att det säkert är minst femton år sedan jag läste den. I handlingen skildras den prostituerade Sophies liv i Paris, men hur den slutar minns jag inte. Minnet säger mig däremot att jag tyckte mycket om den.

Anna Gavaldas Tillsammans är man mindre ensam är däremot ganska ny och fräsch i minnet. Nyligen har den ju också filmatiserats och visst gick den på tv för ett tag sedan? Jag har i alla fall ett minne av att jag sett den. Boken gillade jag däremot inte speciellt mycket, kanske jag är för gammal för den. Visst, personbeskrivningarna är helt ok men själva handlingen tilltalade mig inte.

Ha, nu hittade jag en fransk bok till! Den allra senaste jag köpt, bara för att jag råkar vara nätbekant med översättaren: Insekt av Claire Castillon. För inte så länge sedan inhandlade jag pocketupplagan på Bokus och redan har jag plöjt igenom de korta, ofta skrämmande novellerna som alla skildrar förhållandet mellan mor och dotter. Ibland fick jag faktiskt lägga ifrån mig boken eftersom det blev för mycket med så många hemskheter efter varandra. En novell per dag hade nog varit mer lagom, men jag hade tid att läsa efter min sjukdom så blev det många åt gången. I flera av novellerna skildras modern som den grymma, men i en av berättelserna som jag fascinerades över speciellt mycket, är det dottern som tar makten och genom ren fysisk misshandel får modern att av rädsla totalt undvika sin dotter. Många av novellerna har ett helt oväntat och förskräckande slut som nästan ger kalla kårar i ryggraden. Boken rekommenderas varmt! Den är utgiven av det lilla Helsingborgsbaserade förlaget sekwa (med blogg!), som låter översätta flera franska kvinnliga författare. En av dem, Anne Rambach, deltog nyligen på bokmässan i Göteborg, och hennes bok Bombyx blir nog min nästa franska bok.

Konstigt det här egentligen att så få fransmän hittat till min bokhylla, när såväl italienarna och spanjorskorna hittat dit.


Andra bloggar om: , , ,

4 reaktioner till “Franska författare”

  1. Jag kände inte heller till denne fransman. När jag var ung läste jag också mycket, och då brydde jag mig inte om varifrån författarna kom, dvs jag kollade inte. André Gide minns jag…

    Men nu känns det liksom lättare att läsa författare från länder där jag känner till kulturen bättre… lite lat, kanske? Inte så mycket nytt att förstå? Men min intention är att inte tänka så.

    Och jag ska förstås läsa nåt av JMGLC.

  2. Bloggblad: Jag skulle egentligen vilja läsa många fler böcker av författare från t.ex. Afrika eller Asien, men de försvinner i mängden av européer, amerikanare och svenskar. Latinamerikanska författare har jag däremot mer koll på och har läst såväl Alejo Carpentier, Miguel Angel Asturias, Gioconda Belli, Ernesto Sábato, Luis Sepulvéda etc. Kanske inga bekanta namn för en svensk förstås.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *