En skräckinjagande kulturfyra vecka 43

Denna veckas kulturfyra sprider skräck en dag i förväg. Dessutom ger den oss som svarar på den en möjlighet att vinna fina priser, antingen pocketutgåvan av Låt den rätte komma in eller singeln Sulo featuring Louise Hoffsten i Stumbled into heaven. Rosemari, som lottar ut dessa vinster, undrar dessutom vad vi tycker om att kulturfyran kommer på onsdagar i stället för på torsdagar. Mitt svar är att det inte spelar någon roll.

1. Vampyrfilmen har premiär på fredag. Vad tycker du om vampyrer?
Eftersom jag aldrig träffat på dem har jag bara hörsägen att gå på och det som sägs och skrivs om vampyrer låter ju inte så trevligt att jag skulle vilja träffa på dem irl precis. Att läsa om dem i böcker som Låt den rätte komma in är däremot en nervpirrande upplevelse som får hjärtat att skena iväg med dubbla och tredubbla slag, en riktig pulshöjare, med andra ord.

2. Vilken skräckfigur tycker du är hemskast eller mest skrämmande?
När jag var riktigt liten tyckte jag att lejonet under sängen var det hemskaste som fanns och vågade inte sätta ner fötterna på golvet när jag vaknade på natten och behövde gå upp. Och när jag gick i fjärde klass var det mest skrämmande som fanns min klassföreståndare som var så skräckinjagande att jag inte ens vågade be om att få gå på toaletten under lektionen av rädsla för att hon skulle borra sin iskalla blick i mig. Nu i vuxen ålder är det bara arbetslöshetsspöket som skrämmer mig.

3. Vilken är din värsta skräckupplevelse?
När jag var gravid i femte månaden med min äldste son bodde och arbetade jag i Nicaragua, men skulle flyga till Mexico för att med ett bidrag från Röda Korset inhandla skolböcker till de nicaraguanska barnen. Jag hade aldrig tidigare varit rädd för att flyga men den här gången var jag fullständigt övertygad om att det lilla planet skulle störta och grät strida tårar när jag tog avsked av min man före avfärd. Under den skräckinjagande flygfärden, som säkert var alldeles normal, satt jag som på nålar med bultande hjärta och spänd kropp och när vi landade i Mexico City nästan grät jag av lättnad när jag med skakande ben stod på fast mark igen. Numera går det alldeles utmärkt att flyga utan att bli vettskrämd och jag njuter av luftgroparna.

4. Vilken är den bästa skräckfilmen eller thrillern eller rysaren?
Oj, det är en sådan där omöjlig fråga som jag har så svårt att svara på. Att välja ut en favorit fungerar helt enkelt inte, men kanske det kan bli just Låt den rätte komma in. Oftast så tycker jag ju att boken är bättre än filmen, men vi får väl se hur det går med den här. I en bok springer fantasin iväg mycket lättare än i en film där allt är färdigt i bilderna.


Andra bloggar om: , , , ,

3 reaktioner till “En skräckinjagande kulturfyra vecka 43”

  1. De där frågorna var lätta att svara på för mig. Jag avskyr skräckfilmer och slår av om jag råkar komma förbi, läser inte skräckböcker och har alltså inga favoriter där…

    Och i verkligheten handlar mina skräckupplevelser mest om sjukdomar i familjen – alldeles verkliga.

  2. Vad tjurig jag lät… men det är sant, jag tycker verklighetens skräck räcker. Däremot deckare… jag hasplar snabbt förbi själva morden och vet att det blir en upplösning. Fast egentligen är det sjukt att läsa deckare också…

  3. Bloggblad: Inte lät det tjurigt inte. Men riktigt, i verkligheten finns ju mängder av saker eller händelser som skapar skräck och det är ju mest sådana exempel jag nämner i mina svar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *