Kvinnor och matematik – en bra kombination

Det visste jag väl att det är så. Att den där gamla myten om att tjejer skulle vara sämre på matematik än killar, att den är fullständigt åt skogen. Det har jag ju sett under hela min drygt tjugoåriga lärarbana. Det finns individuella skillnader, men inga könsskillnader, i förmågan att tänka matematiskt och dra logiska slutsatser. Nu är myten om killars matematiska överlägsenhet avlivad i en vetenskaplig undersökning. Det jag alltid påstått och försökt inpränta i mina elever (och en del kollegor) under åratal av matematiklektioner är sant. Äntligen vetenskapligt bevisat. Jag hade rätt och utbrister skadeglatt i ett: Vad var det jag sa?

Då är frågan om jag gjort fel som alltid hävdat att det inte finns några könsbundna skillnader i elevernas förutsättningar för matematikstudier (eller andra studier för den delen). Mitt påstående har tydligen inte varit vetenskapligt underbyggt tidigare (eller så har jag missat den rapporten). Trots stora kvinnliga matematiker som Emelie du Chatelet (Jag ska snart läsa om henne i Bodanis bok Emelie och Voltaire) och Sonja Kovalevsky. Ja, jag vet att de berömda kvinnorna inte är så många som männen, men det är inte för att kvinnor skulle sakna förutsättningar utan det beror på helt andra faktorer. Och dessa vet vi vilka de är så de behöver jag inte ta upp här. Eller det behöver jag kanske?

Kan det blogginlägg vara intressant även för andra att läsa?


Andra bloggar om: , ,

8 reaktioner till “Kvinnor och matematik – en bra kombination”

 1. En annan "vetenskaplig undersökning" som det varit tystare om i svenska media.

  'Men cleverer than women' claim

  http://news.bbc.co.uk/1/hi/education/4183166.stm

  As intelligence scores among the study group rose, the academics say they found a widening gap between the sexes.

  "There were twice as many men with IQ scores of 125, for example, a level said to correspond with people getting first-class degrees.

  At scores of 155, associated with genius, there were 5.5 men for every woman."

  http://www.telegraph.co.uk/earth/main.jhtml?xml=/earth/2007/09/24/eamen124.xml

  "Males scored the highest and lowest scores in all the tests and also performed better in science and arithmetic."

  Se också andintelligence” rel=”nofollow”>http://en.wikipedia.org/wiki/Sexandintelligence

 2. Bäste Ulf!

  Det är ingen hemlighet och inte alls kontroversiellt att det finns fler manliga än kvinnliga högintelligenta personer, men då ska man också upplysa om att det även finns fler manliga än kvinnliga lågintelligenta personer. Normalfödelningskurvan för IQ är helt enkelt flackare för män än för kvinnor, dvs. standardavvikelsen större. Den genomsnittliga intelligensen är dock densamma mellan män och kvinnor. Dessa inom psykologin välkända faktum borde rimligtvis påverka även hög begåvning inom t.ex. matematik. Därför kommer män även i fortsättningen att dominera såväl Nobelpris i fysik och nationalekonomi som världsmästartitlar i schack, även om kvinnor genomsnittligt kanske är lika bra på matematik som män. Kvinnor har dock ibland ansetts ha fördelar inom t.ex språk (?), vilket eventuellt kan förklara kvinnors relativa framgångar inom t.ex. Nobelpris i litteratur.

 3. Och man kan inte utesluta att de här senast nämnda könsskillnaderna beror på miljöfaktorer!

  Jag kommer att tänka på ett annat område där man alltid hävdar att kvinnor är sämre än män, nämligen vad gäller lokalsinne. Jag har sysslat med spårträning av hundar under många år, och varit instruktör på många spårkurser och spårläger, och då lägger deltagarna ut spåren åt hundarna, ofta i för dem vilt främmande terräng.

  Det slår aldrig fel att kvinnorna uttrycker oro att de ska gå bort sig, för "jag har så dåligt lokalsinne". Under de 25 år jag sysslat med detta har jag bara träffat en enda person som gått bort sig under spårläggandet – och det var en man! Säkert en slump, men det festliga med det fallet var att både mannen och hustrun var med i samma grupp, och hustrun sade som alla andra kvinnor, och hennes man instämde. Gissa om hon växte 10 cm när han villade in sig på ett annat spår i skogen :-).

  Aldrig mer, sa hon, ska jag acceptera när du säger till mig att jag har sämre lokalsinne än du.

 4. PS Susanne:

  Du glömde nämna Mileva Einstein, där det verkar osäkert vem som egentligen kom på relativitetsteorierna, och där Albert dels skänkte Mileva hela Nobelprissumman (de var skilda då och han hade lovat henne att hon skulle få dessa pengar om han vann Nobelpriset), dels förstörde all tidigare korrespondens mellan dem :-).

  För att inte tala om att under Los Alamos-projektet (den första atombomben) var det kvinnor som satt och gjorde de omständiga matematiska operationerna, fungerade som räknemaskiner alltså

 5. Som lärare vet du väl att flickor presterar bättre än pojkar i alla ämnen förutom matte? Hur tolkar man det? Är flickor det överlägsna könet kanske?

 6. Sassa

  Tänk om verkligheten vore så enkel som du önskar.

  Det finns i verkligheten ett universum av komplicerande faktorer. Suboptimerade och förenklade studier med låsta parametrar visar enbart stillbilder och processer.

  Den allvarligaste bristen i denna typ av föreställningar är tvärtemot vad många tänker.

  Dvs, förträngningen av de för livet mycket centrala kvinnliga egenskaperna.

  Genom att underlåta att förstå och värdera dessa får vi ett hårt och i längden obehagligt samhälle.

  Den sk mätbara manligheten (tävlingsfokusering) är bara den ena sidan av den evolutionära balansen.

 7. Det här svarar jag på i ett separat inlägg!

  Men till Kerstin kan jag bara säga att visst tänkte jag på Mileva Maric, Einsteins medhjälpare i de matematiska teorier som han fick nobelpris för. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *