Kulturfyran vecka 29: Jazz och att få tiden att gå

Idag kom den nya kulturfyran med ett ämnesval som passar mig mycket bra. Anledningen till ämnesvalet är förstås att Stockholms Jazzfestival pågår för fullt, i år för 25:e gången. Första gången var år 1980, då jag som student bodde i Umeå där jag var medlem i jazzklubben. Från Umeå liftade jag till Stockholm enbart för att få vara med om den första upplagan av jazzfestivalen. Minns artister som Stan Getz, Dizzie Gillespie och Toots Thieleman och hur vi ett gäng kompisar ordnade picknick varje dag bland Skeppsholmens grönska. Om jag minns rätt hade jag i Umeå en kompis som hade en kompis som hade flyttat till Stockholm och så fick jag övernattning ordnad i Stockholm. Inte för att vi sov så mycket förstås.

Och så till de fyra frågorna:

1. Vad betyder jazz för dig?
Njutning, värme, vibrationer, glädje, vemod, men framför allt minnen:
När jag bodde på studentkorridor i Lund och drogs med på mina första jazzkvällar av de musikaliska korridorkompisarna och lärde mig uppskatta modern jazz. Torsdagskvällar på jazzklubben i Umeå med bl.a. Christer Boustedts underbara saxofonimprovisationer. Kristianstads Jazzfestival. Långa nätter i Köpenhamn med besök på jazzstälen fram till morgontimmarna.

2. Vilken musikstil gillar du bäst?
Någon som blir förvånad om jag svarar jazz?
Fast numera vill jag gärna ha den serverad med latinska rytmer, t.ex. med Bebo Valdez eller Gilberto Gil.

3. Idag ska jag se en artist jag gillar väldigt mycket: Christian Kjellvander. Hans låtar är både musikaliskt bra och har bra texter. Hur viktiga är texterna i musiken för dig?
Inte speciellt viktiga. Det är rytmen och tonerna i kombination som ger mig den bästa känslan. En jazzimprovisation – speciellt på saxofon – som tar en lite oväntad vändning kan ge njutbara rysningar i hela kroppen.

4. Jag ska försöka få en bra plats framför stora scenen idag och sitta där emellan konserterna också. För att inte förlora platsen. För att få tiden att gå ska jag ha med en bra bok. Min ena son brukar spela spel på sin mobil när han måste få tid att gå medan han sitter och väntar. Hur gör du för att få tiden att gå när du måste sitta still på en plats i minst en timme?
Precis likadant. En bok eller tidskrift får alltid plats i handväskan. Eller så plockar jag fram min mobil, pluggar in hörlurarna och sätter på t.ex. Elise Einarsdotter och njuter av pianotonerna.


Andra bloggar om: , , ,

4 reaktioner till “Kulturfyran vecka 29: Jazz och att få tiden att gå”

  1. Jag tycker bara en speciell sorts jazz som jag inte vet vad den heter, men det ska vara långsamt och med stuns i. Be bop och scat song gillar jag inte. Melodi måste jag ha.

    Jag är några år för ung för att ha vuxit upp med jazz, det var bara Beatles och pop i mina tonår. Men jag har varit med och sjungit Duke Ellingtons Sacred conserts, och DET gillar jag.

  2. Bloggblad: Sådan jazz man kan dansa till då? Pop gällde också när jag var i tonåren och det lyssnar jag också på ibland.

    Sjunga vet jag ju att du gillar och det gör du bra också har jag hört på det du lagt upp på din blogg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *