Kulturfyran vecka 28: Böcker och bibliotek

Böcker, böcker, böcker handlar kulturfyran om. Redan i torsdags låg den ute men inte förrän idag svarar jag.

1. Hur skaffar du de flesta av de böcker du läser? Köper eller lånar? Köper inbundna böcker eller pocket?
Det blir i stort sett alltid pocket och speciellt nu på sommaren när jag har tid att ägna mig åt inköp och läsning av böckerna. På bokrean i februari brukar jag förstås hinna med att köpa några inbundna böcker. Endast undantagsvis lånar jag böcker, vilket jag egentligen borde göra mycket mer, dels av miljöskäl, men också av utrymmesskäl. Bokhyllorna slukar visserligen en hel del mer, men stopp blir det nog ändå förr eller senare.

2. Hur ofta går du på bibliotek?
Under terminstid blir det dagligen eftersom jag är en flitig användare av skolbiblioteket (som är en filial till vårt kommunbibliotek och mycket väl utrustat) och har ett bra samarbete med vår utmärkte skolbibliotekarie. Kommunbiblioteket utnyttjar jag mindre ofta.

3. På bibliotek finns ju ofta nuförtiden datorer att sätta sig vid och surfa och filmer att hyra också och en tidningshörna. Där brukar också arrangeras konstutställningar. Utnyttjar du bibliotek till något mer än låna böcker?
Jodå, jag lånar filmer, musik-cd, besöker olika arrangemang som anordnas lite då och då, läser tidningar och tidskrifter, lånar e-böcker (det sker förstås hemifrån). Fast ska jag vara ärlig har det inte blivit så många besök på sistone. Sista besöket gjorde jag för att få tag i en cykelkarta över omgivningarna.

4. Och ja: vilken bok läser du just nu?
Vindens skugga av Carlos Ruiz Zafón. Den köpte jag inbunden på rea förra året, men den har fått stå i hyllan och vänta. Problemet med inbundna böcker är att de är så stora att släpa med och jag tillhör de som oftast har en bok eller tidskrift i handväskan, för ofta blir det små stunder när man kan läsa lite: på tåget, i väntan på bussen, i väntrummet hos läkaren etc. Men faktiskt så går den tjocka boken ner i min just nu rymliga handväska och har idag fått följa med på tågstation, öresundståg och restaurang i Malmö. Den rekommenderas, även om jag ännu bara läst hälften av den suggestiva skildringen av letandet efter en författares dunkla historia.


Andra bloggar om: , , ,

2 reaktioner till “Kulturfyran vecka 28: Böcker och bibliotek”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *