Fotoarkiv och köttkonsumtion

Det skrivs inte speciellt många blogginlägg här numera av det enkla skälet att jag mest ägnar mig åt fotoredigering och publicering av foton på min andra blogg. Jag har mängder av foton med mig tillbaka från Spanien och Italien och de redigeras för att sedan publiceras, dvs. om de inte kastas direkt. I morse lyssnade jag med ett halvt öra (vet inte riktigt vilken av mina fyra halvor det var) på ett reportage i Godmorgon, världen! om vårt ständiga arkiverande och tänkte direkt på alla foton jag samlar på hårddisken (jodå, jag säkerhetskopierar dem också) och knappt tittar på sedan. Det är endast ett fåtal som duger att visas offentligt och de flesta andra glöms helt enkelt bort. Ja, tänk vad mycket lättare det är att glömma foton nu när de sparas digitalt och för att inte tala om hur lätt det är att lagra dem. För tjugo år sedan hade jag mer koll på mina foton än vad jag har nu. Då satte jag fint in dem i album, sparade negativen i pappersfickor i en pärm eller ramade in diabilder. Annat är det nu när hårddisken hotar att svämma över av alla foton som så lätt lagts in där.

Nåväl, det var inte arkiverande jag hade tänkt skriva om i det här sällsynta blogginlägget utan om vår kost. Halkade på ett digitalt bananskal in på Forskarbloggen och ett välskrivet, faktaspäckat inlägg, signerat Dennis Eriksson från Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp, om vår köttkonsumtion. Han har via en mängd källor tagit reda på fakta om hur mark, vatten, energi, växthuseffekt, övergödning och hälsa påverkas av vår önskan att äta kött var dag. Mycket av det han skriver har nämnts många gånger i media, men nästan alltid bara en punkt åt gången. Samlat så här ger all information en hotfull bild av hur konsumtionen av kött påverkar vår miljö. T.ex. så används stora markarealer i t.ex. Brasilien (och Argentina) till exportodling av djurfoder som soja, i stället för odling av grödor som kan komma den inhemska befolkningen till del. Skog huggs ner för att ge plats åt boskap, vattenbristen blir allt allvarligare eftersom det krävs så mycket vatten till boskapen, energiåtgången ökar, metangasutsläppen likså (metan är en mer än 20 gånger kraftigare växthusgas än koldioxid), kväveutsläppen som bidrar till övergödningen ökar, etc.

Som sagt, ett mycket välskrivet inlägg. Trots det skulle jag vilja lägga till ytterligare synpunkter, med tanke på dem som framför allt drabbas av våra konsumtionsvanor. Säkerligen är i-ländernas köttkonsumtion en av orsakerna till att det i den fattigare delen av världen är betydligt svårare att äta sig mätt numera. De stora odlingarna av exportgrödor används ju inte till att försörja den egna befolkningen med resultatet att bristvaran mat blir än dyrare. Fattiga människor drabbas mer av prishöjningar än rika och även om vi i den rika världen märker av dem så räcker ändå vår inkomst till maten. Annat är det för t.ex. en gatuförsäljare i Brasilien, för han eller hon måste lägga en allt större andel av sin lilla inkomst på matinköp. Sedan finns det förstås de som tjänar mycket på att odla soja för export, när nu världsmarknadspriset stiger och efterfrågan ökar. Konflikterna i Argentina visar tydligt att det uppstår allt större klyftor mellan de som tjänar på köttkonsumtionen och de som inte gör det. Argentinas president Cristina Fernández de Kirchner vill ta ut en extra skatt på sojaböndernas vinster för att använda dem till sociala reformer för de fattigaste, men det blev starka protester från dem som tjänar pengar på sina sojaodlingar. Vad jag vet har man ännu inte kommit överens.

Min slutsats blir att ju mer kött du äter desto mer utarmade blir de som har det sämst ställt i de fattiga länderna och desto sämre blir miljön samt så även din hälsa. Jag håller helt och hållet med Dennis när han uppmanar oss att ta åtminstone en köttfri dag per vecka. Själv har jag nästan tagit steget fullt ut mot att äta mest vegetariskt. Fast igår kväll var jag bjuden på en argentisk asado (= grillning) på fläskkött och det tackade jag förstås inte nej till, så sällan som jag äter kött. Det var väldigt gott!


Andra bloggar om: , , ,

4 reaktioner till “Fotoarkiv och köttkonsumtion”

  1. Just det… det var lättare på papperskortens tid att hålla ordning med album. Men å andra sidan är det ju så härligt att slösa…

  2. Jo, slösar gör jag när jag fotograferar. Mängder av bilder när motivet är det rätta. Det svåra är att kasta de som bör kastas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *