Kulturfyran vecka 23

Veckans kulturfyra handlar om sommarböcker, fotboll och nationaldagen.

1. Fotbolls-EM, jag: tycker du att fotboll är kultur?
Jo, visst är fotboll kultur. Och alldeles strax börjar EM. Sonen sitter redan bänkad vid tv:n. Han hejar på Italien och där är säkert fotboll ännu mer kultur än i Sverige.

2. Fredag 6 juni är det den svenska nationaldagen. DN har intervjuat åtta olika människor som tillsammans ska ge en slags bild av vad Sverige är i dag. Vad är bilden av Sverige för dig? Om du ska beskriva Sverige i fem ord: hur blir det?
Tyst, glesbefolkat, natur, klagan, IKEA.

3. Sommar är för mig bland annat samma ska som att jag läser en massa. Har du något tips på en bok jag ska läsa nu?
Jag är inte rädd av Niccolò Ammaniti, är den bok jag ofta rekommenderar, men det finns ju mängder av andra som är minst lika bra.

4. Många bokförlag satsar på att släppa deckare inför sommaren. Jag har tydligen gått på deras marknadsföringsknep för jag läser väldigt gärna deckare under sommaren. Vilken är den mest spännande bok du läst?
Egentligen är det inte bara deckare som är spännande utan jag tycker verkligheten ibland kan överträffa dikten med råge. Det gäller t.ex. boken Rosario är död av Majgull Axelsson, en bok jag var tvungen att lägga ifrån mig mer än en gång för att jag blev så illa berörd av den spännande och otäcka handlingen som har verkligheten som förebild. En annan mycket spännande bok som skildrar verkliga händelser är En man av Oriana Fallaci. Den läste jag för många, många år sedan, men ännu sitter den kvar i minnet.


Andra bloggar om: , , , , ,

4 reaktioner till “Kulturfyran vecka 23”

 1. Ja, Rosario är ruggig. Jag läste den när jag kom hem från Filippinerna för en massa år sedan. Lika bra att jag inte läste den innan…

 2. Jag har lagt Ammanitis bok till min "att-läsa-lista". En författare jag aldrig hört talas om, men boken låter som mycket läsvärd.

  Tack för tipset!

 3. För mig är Sverige "frihet" – jag får röra mig fritt i naturen (att jag är rädd för sexdårar och galna älgar i skogen är en annan sak…) och jag får tycka och säga vad jag vill.

  Fotboll… jag får mycket "egentid" så länge det är fotboll överallt i teve…

  Kerstin Ekmans trilogi om Vargskinnet har jag läst/lyssnat på två gånger. Nåt bättre och mer spännande har jag svårt att hitta. Jag har läst de andra av Majgull A:s böcker, men Rosario… kände att jag nästan grät bara av att läsa baksidestexten, så jag vågar inte.

 4. Christer: Ja, det var nog tur du läste den efter resan.

  Mia: Av boken har det också blivit film. Se den efter du läst boken.

  Bloggblad: Faktiskt så kom jag aldrig igenom Vargskinnet, fast jag tyckt om alla andra böcker jag läst av Kerstin Ekman. Det var nog inte rätt tid för läsning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *