Italienbesök igen

Jag övergav den svenska midsommaren för att fira bröllop i Italien i drygt trettio graders värme. Drygt en timme i kyrkan och ungefär sex timmars ätande i ett gammalt gods på landet i norra Italien. Vackert, vackert och mycket god mat som serverades av inhyrd personal i gemytliga former bland släkt och vänner.

Det är nog tredje italienska bröllopet jag firar. Mitt eget ägde rum i Nicaragua under helt andra former och jag har senare förstått att vi gjorde den italienska släkten besviken genom att inte fira bröllop på italienskt vis. Många och långa är förberedelserna och lång är festen. Vad jag kan förstå sätter sig många par i skuld när de gifter sig för det kostar att bjuda in 150 personer till en fest där man serveras allt. Det här bröllopet hölls i en underbar miljö på ett gammalt grevligt gods och priset för hyran hörde jag var 2500 euro, maten inräknad. Därutöver tillkommer tryckning av inbjudningar, menyer, presenter till gästerna och mängder av andra saker som kostar för att bröllopet ska betraktas som lyckat.

Presenter får förstås också brudparet och det betyder att de i förväg valt en butik och skrivit en lista på vad de önskar sig där. Bröllopsgästerna går till butiken och skriver på listan upp sitt namn efter den present de vill ge. Lista Nozze kallas fenomenet. Kanske det finns i Sverige också, vad vet jag. Jag har varit på fler italienska än svenska bröllop.

Uppdatering av bloggen kommer framöver att vara mycket sporadisk – uppkopplingen är seg och datorn trött. Just nu fungerar det lite lättare eftersom så många italienare tittar på matchen mellan Italien och Spanien. Inga mål ännu för jag har inte hört några tjut.


Läs även andra bloggares åsikter om ,

4 reaktioner till “Italienbesök igen”

  1. Vad kul! Själv har jag också fått äran att uppleva ett italienskt bröllop och det var helt otroligt!

    Jag undrar hur nära varandra vi befann oss i stövellandet eftersom jag också var där vid den där tidpunkten… 🙂

  2. Att delta i bröllopshögtid i främmande land är spännande. Jag har själv varit gäst på ett bröllop i USA, kanske inget traditionellt… men ändå.

  3. Haydee: Jo, det ar nog ungefar samma trakter, om jag minns ratt vad jag laste i din blogg for ett tag sedan. Lombardiet, och narmare bestamt norr om Milano, i Brianza.

    Mia: Ja, aven USA har val sina brollopstraditioner.

    Sandbarnet: Jag antar utmaningen, men ber att fa vanta tills nasta vecka nar jag ar hemma vid min egen dator och snabba uppkoppling. Harifran Italien gar det seeeeeegt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *