Djurens och vårens kulturfyra, vecka 20

Ikväll har jag tid för Chadies kulturfyra, som är tillägnad alla glada kor som släppts ut på vårbete. De fyra frågorna med mina svar lyder:

1. Kor på grönbete, som en bild av människor. Vilket djur i litteraturen, konsten, eller filmen har gett dig mest eller tycker du är en bra bild av något?
Jag tänker tveklöst på George Orwells Djurfarmen, som jag läste för en herrans massa år sedan, i en period då jag slukade böcker som Kallocain, Fahrenheit 491, 1984, etc. Skildringen av de grymma grisarna är oslagbar och oförglömlig.

2. Villket är ditt favoritdjur?
Nej, även om vi har en katt här hemma, så är jag ingen diggare av djur. Möjligen att jag gillar grisen mest eftersom den ger mig de goda italienska skinkorna och salamin.

3. Tycker du om kor förresten? För många år sedan tror jag Kurt Olsson hade en intervjuserie där han alltid ställde den frågan till sina gäster.
Nej, inte ett dugg. Minns när jag som liten tillbringade någon dag på min mosters och morbrors lantgård i norra Skåne och korna skulle fösas in. Jag var livrädd och sprang inomhus så snart det var dags. Och nej, inte ens att äta dem är något jag ägnar mig särskilt mycket åt.

4. Krumsprång för våren. Vad är våren för dig?
Våren innebär oftast att jag har så bråttom med jobbet att jag inte hinner reagera över att den far förbi. Så även i år, även om jag försökt ta mig ut för att fotografera alla vårtecknen som snabbt försvinner. Det jag mest lägger märke till när våren kommer är nog ljuset, alltid lika efterlängtat.


Andra bloggar om: , , ,

3 reaktioner till “Djurens och vårens kulturfyra, vecka 20”

  1. Jag tycker också kor är lite läskiga. Jag har nog koskräck. Jo. även om jag postar Kulturfyran på torsdagar är det helt OK att svara någon annan dag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *