Ditt liv på sex ord

Jag upptäckte för en tid sedan Jenny Eklunds Ditt liv på sex ord, där hon låter alla som vill skriva sina memoarer med endast sex ord. Förstås har jag gått och grunnat på hur mitt liv skulle kunna beskrivas med endast sex ord, jag som ibland bara far iväg med orden och har svårt att begränsa mig. För det är en stor konst att med få ord få ner något som ger ett stort innehåll – en konst jag inte behärskar så väldans bra. Nåväl, idag fick jag nerplitat de ord jag tycker ger en bild av mitt drygt femtioåriga liv och skickade in dem. Om de publiceras får jag väl se lite längre fram.

Ja, och så har jag förstås med stor behållning läst alla sexordsmemoarer som redan publicerats och njutit av sparsmakade ord som med stor träffsäkerhet ger en klar bild av personen bakom. Många bloggare jag ofta läser finns där: t.ex. Stationsvakt, som konstaterar att hans kavajärmar alltid är för korta och Lotten som verkar ha lite svårt för matematiken. Underfundiga och roliga ord som gör mig glad. Och så får alla vanliga, ovanliga människor trängas bland dem som ofta står i rampljuset, för även en del kändisar har skickat in sina memoarer, så t.ex. Mona Sahlin, som skildrar såväl sorg och kärlek i sina sex ord och Maria Sveland (hon med Bitterfittan) som ännu har en stor kampvilja.

Mitt första möte med väl utvalda ord i en ordfattig text var nog i högstadiet då vi blev tvungna att läsa August Strindbergs korta novell Ett halvt ark papper. Jag hade aldrig läst något av honom tidigare och var väl inte speciellt road av att läsa den i mitt tycke gamle stofilen då heller, men eftersom jag blev uppmanad av min omtyckta svensklärare, lydde jag. Det blev en oförglömlig läsupplevelse som fick mig att inse hur man kan skriva utan att nämna rakt ut de händelser som ska skildras. Kort därefter gick jag och köpte novellsamlingen där den här berättelsen ingick. Tyvärr kunde jag inte njuta lika mycket av de övriga novellerna och har inte läst en rad av Strindberg sedan dess. Men läslusten har dock bestått, även om tidsbristen gör att böckerna ibland läses alltför sällan. Men vänta bara, snart är det dags för sommarlov igen och då, då ska det läsas …


Andra bloggar om: , ,

10 reaktioner till “Ditt liv på sex ord”

 1. Tänk, det var en av mina stora läsupplevelser, just den novellen. Läste den i övre tonåren.
  Senare har jag många gånger i livet hittat små anteckningsböcker där jag skrivit stödord och telefonnummer – och nostalgiskt kommit ihåg saker och tänkt på just den novellen.

  Men 57 år i 6 ord… har inte försökt, men sett flera bra alster.

 2. Oj, nu blev mitt matematiska sinne alldeles till sig. ”57 år i 6 ord”: tre siffror och tre ord, varav orden är på en, två respektive tre bokstäver och siffrorna följer på varandra, om än i fel ordning.

  Jo, jag har också sparat en del anteckningar, speciellt små lappar skrivna av mina pojkar. En favorit har jag bland dem, där min äldste – som blir myndig om en vecka – nedtecknat ett löfte om att han aldrig ska dricka alkohol. Löftet är tyvärr brutet.:-(

 3. Hej!

  Helt off-topic så du får gärna radera om du vill

  Du har kanske sett att det är en blogglunch i Malmö på söndag. Hade varit roligt om du också kunde komma.

 4. Åsa: Jodå, jag har sett att det återigen är dags och tänker varenda gång jag ser att det anordnas bloggträffar i närheten att nu, nu ska jag anmäla mig, men tyvärr, jag är tvungen att jobba (lärare gör oftast det på söndagar). Men tack för inbjudan! 🙂

 5. 6 ord?! Neej, det går inte. Det skulle ta en hel livstid för mig att komma på de orden eftersom jag älskar att peta med detaljer. ;D

 6. ¡La Pumita regresó! Äntligen! Har saknat dig. Du har kanske grunnat på ditt sexordsliv? (Hmm, nu fick jag helt andra associationer till ordet sexordsliv, gissa vilka?)
  🙂

  Kerstin: Ajdå! men kan du inte klämma in två beskrivande ord så att det blir lite ”sexigt”? Mitt förslag är: ”Från glad filantrop till dyster misantrop!” Eller? 🙂

 7. OK, ändringsförslaget antages :-).
  Man vill ju gärna vara sexig – i synnerhet idag när kvinnors värde ligger i deras sexighet.

 8. Haha, vad tror du om mig egentligen! ;D
  Jag får ta mig en allvarlig funderare…

  Har saknat dig också! Förstår att det är mycket nu så här på sluttampen av terminen men hoppas att du hinner blogga lite också. Innan du blir slukad av ”Luftslottet” menar jag. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *