Jullovet slut och skolbränderna likaså?

Hjälp, jag ska gå upp tidigt som attan i morgon. Jobba i morgon. Efter nästan tre veckors ledighet känns det väldans ovant. Fast efter en dags arbete brukar det kännas som om jag inte hade haft jullov överhuvudtaget.

Jullovet, och andra lov med för den delen, är inte alltid så trevliga för skolbyggnader. En fyrtiotal har satts i brand (dock inte i min kommun) såg jag på nyheterna. Men fyra kommuner på Södertörn har förstått vad man ska göra för att undvika dylika händelser: satsa på fritidsverksamhet för ungdomarna även under skolloven. En billig lösning, säger man, och jämför med de försäkringsbelopp som betalas ut vid bränder och förstörelse. Tänk om fler kommuner kunde resonera så här och satsa på förebyggande arbete som kostar lite för ögonblicket, men i förlängningen är väl investerade pengar. För vuxenkontakterna behövs!

Likadant är det med förebyggande arbete i skolan: satsa på fler vuxna så ska det nog ge resultat i förlängningen också. Fler vuxenkontakter ger tryggare ungdomar, som blir mindre utsatta för frestelser i form av droger och brottslighet, vilket så småningom ger mindre kostnader för samhället. Men det är klart, det är tydligen svårt för politiker att se sambanden mellan satsningar på skolan och vad som sedan händer, eller hur?

Nu ska jag se om det fungerar att somna lite tidigare än vanligt. Gör det inte det, återkommer jag senare.


Andra bloggar om: , ,

4 reaktioner till “Jullovet slut och skolbränderna likaså?”

  1. Gissar att storkapitalet står och stampar ivrigt för att fåbörja driva privata fängelser även i Sverige – och då måste de ju ha tillgång till interner, som ska jobba åt dem och dra in statliga pengar till deras profiter, så inte kan man se till att vi tar bättre hand om barnen inte.

    Fast det där var kanske väl konspiratoriskt – hur som helst beter sig politikerna som om detta vore deras målsättning.

  2. Åh Kerstin, inte tror jag väl ändå på din konspirationsteori, även om det kan ligga något lite uns av sanningshalt i en del av den. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *