Italiensk jul med traditionellt pepparkakshus

Nej, det blir ingen två veckor lång och påtvingad bloggpaus som jag utlovade i förra inlägget utan här kommer en liten lillejulaftonsrapport.

Sista inlägget skrevs i största hast, fem minuter innan jag med sonen störtade ut genom ytterdörren med väskorna för att hinna i tid till tåget som tog oss vidare till Kastrups flygplats och Milanoflyget. Bara några dagar dessförinnan hade vi på telefon fått beskedet att den italienska datorn avlidit och ingen uppkoppling skulle kunna ske från mitt tidigare hem, där vi nu befinner oss. Jag förberedde mig mentalt på att avstå från blogginlägg, något jag faktiskt sett fram emot att få skriva efter den här långa och upptagna hösten som nästan helt förhindrat mig att fästa mina tankar i ord. Jobbet har slukat mig som aldrig förr.

Nåväl, så blev det nu inte eftersom det bara var nätverkskortet som halkat loss och lätt gick att få fast igen. Och ja, jag kan blogga igen!

Här i norra Italien förbereder vi oss så smått inför julfirandet som för min del innebär att ett nytt pepparkakshus ska designas, bakas och byggas. Förra året blev det ett lutande torn i Pisa och i år ska jag ta mig an att avbilda bykyrkan, den största utmaningen jag hittills gett mig på. En kyrka är väl inte så svår kan man tycka, men då har man inte sett den här kyrkan, som består av en mängd olika byggnader. Den mest iögonfallande delen är det höga klocktornet och det blir lätt att göra. Men själva kyrkobyggnaden består av en fristående del som i sin tur är uppbyggd av en trevåningsbyggnad ansluten till en nästan cirkelrund byggnad. Dessutom är alla byggnaderna undangömda bakom murar. Förgäves har jag idag smugit runt med kameran för att hitta rätt vinklar att avbilda kyrkan. Research, kallas det väl? Nej, jag får nog nöja mig med något slags fuskbygge, något en del italienare är ganska bra på.

Nu strax ska jag ge mig på att baka ut pepparkaksdegen jag gjorde igår. Lovar att föreviga även detta bygge och återkommer med foton senare.


Läs även andra bloggares åsikter om ,

3 reaktioner till “Italiensk jul med traditionellt pepparkakshus”

  1. Vad spännande! Jag ser fram emot att få se dina bilder sedan!

    Och nu är jag lite avundsjuk på dig som får befinna dig nere i Italien!

    Med finländska julhälsningar, Haydee

  2. Haydee: Tack för de finska julhälsningarna. Foton kommer snart på den uppätna kyrkan.

    Panter: Ojdå, har det inte fungerat med kommentarer!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *