Cykelvägar i Skåne

Sydsvenskan skriver i dagens tidning om att vägverket i samarbete med de skånska kommunerna vill bygga ut cykelvägarna i Skåne. Eftersom jag numera använder cykeln i stället för den där bilen jag inte längre har, så kan jag ju inte tycka annat än bra om den här nyheten. Enligt artikeln är det också skåningarna som cyklar mest i Sverige och det tror jag varje lundabo håller med om. Jag skulle tro att det är den stad som har flest cyklister per invånare i hela Skåne. Hela innerstaden är avstängd för biltrafik sedan många år tillbaka, platserna med cykelställ har fått byggas ut flera gånger om, speciellt vid stationsområdet och enligt Sydsvenskans artikel cyklar 25 000 lundabor varje dag i genomsnitt 6 km var. Nu bor jag ju inte i Lund, men besöker ofta staden. Och alltid får jag tänka på att se mig för på gatorna och gångbanorna; cyklisterna far fram ordentligt där.

Jag har flera kollegor som bor i Lund och Malmö och de allra flesta åker tåg. Men de är så smarta att de har en cykel på sin hemort och en cykel vid stationen här i stan. Ja, tänk vad vi sparar på både pengar och miljö genom att cykla. Så här skriver man i Sydsvenskan: " Det går att spara cirka 3 000 kronor per år genom att ersätta 200 mils bilkörning med att cykla." Fast jag undrar om det inte är i underkant.

Varje dag cyklar även jag till jobbet, men det är ingen lång sträcka precis, bara fem minuter tar det om jag trampar på ordentligt. På sommaren brukar jag dock ta rundor på flera mil långt utanför stan, alltid med kameran runt halsen. Nu får jag erkänna att i år har det inte blivit många cykelturer, för det går inte att hålla kameran torr i det här regniga vädret som har varit. Jag försöker alltid hitta bra cykelvägar utan alltför mycket trafik, men det är inte lätt i den här tätbefolkade delen av landet, så ibland är det med fara för mitt eget liv jag cyklar på vägarna och samsas med bilarna om platsen på de ibland smala vägarna. Och då gläds jag väldeliga när jag läser en sådan nyhet. Framöver kan jag kanske cykla ända till Malmö utan den minsta lilla olycksrisk.

I Malmö var jag igår med kameran och framöver tänker jag lägga upp en hel del nya foton på min fotoblogg. Titta gärna in där.


Andra bloggar om: , , ,

2 reaktioner till “Cykelvägar i Skåne”

  1. Hoppas att det sker inom en snar framtid, det är ju så skönt att cykla. Här hemma har de utrett en cykelvägs ev. tillblivelse i snart 7-8 år, så jag misströstar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *