Vaccinering mot livmoderhalscancer betalas i Skåne

Sydsvenskan skriver i kväll (ok, natt då) att Region Skåne har tagit beslut om att betala vaccinering med Gardasil för alla flickor mellan 13 och 17 år här i södern. Gardasil är det ganska nya vaccinet som ger skydd mot humant papillomvirus, det virus som kan ge cellförändringar i livmoderhalsen, cellförändringar som i värsta fall kan ge livmoderhalscancer (som jag drabbades av för nästan två år sedan), vilket drabbar knappt 500 kvinnor varje år.

På samma gång skriver man också att det finns kritik mot reklamen för Gardasil som ges på företagets hemsida (den ovan länkade). Läkemedelsverket har fått klagomål om att reklamen sprider skräck för sjukdomen och genom det uppmuntrar till vaccinering. Man kommer dock inte att anmäla reklamen.

Personligen tycker jag att man ska uppmuntra till vaccineringen som säkerligen kommer att ingå i det nationella vaccineringsprogrammet redan nästa år. Rätt beslut och inte en dag för sent! Måtte pojkar också omfattas så småningom, eftersom de ju kan sprida viruset vidare.


Andra bloggar om: , ,

4 reaktioner till “Vaccinering mot livmoderhalscancer betalas i Skåne”

  1. Problemet med den här reklamen är att den får en att tro att bara man vaccinerar sig så får man inte cancer när det i själva verket är så att vaccinet hjälper mot ett virus av många farliga som kan ge cellförändringar. Det är inget jag har kommit fram till själv utan hört från folk som har sjukvårdsutbildning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *