Ofullständigt kameraköp

Jag köpte som sagt en Nikon D40 i lördags. Kom hem och slet upp kartongerna. Ja, det var fler än en kartong för jag var ju bara tvungen att inhandla ett teleobjektiv också. Och så hittade jag några inplastade papper och cd-skivor som jag inte slet upp lika snabbt för jag ville ju testa kameran. Hittade strömbrytaren, snurrade på zoomen, tryckte lite lätt på avtryckaren och hittade autofokusen som lyste i sökaren med tre röda rektanglar. Varför tre? Och varför lyste bara en åt gången och hur gör man för att välja vilken av de tre fokuseringspunkterna man vill ha? Ja, frågorna dök upp allt eftersom jag testade att trycka av. Letade i kartongen efter en manual, men hittade ingen. Nåväl, tänkte jag, manualen finns säkert på någon av cd-skivorna, så brukar det ju vara ofta nu för tiden. Eftersom datorn inte var påslagen och jag hade lite bråttom iväg, så litade jag helt enkelt på mina gamla kunskaper från tiden med analog systemkamera och tog med mig kameran ut. Och jo, visst blev det bra bilder, men hur i hela friden fungerade alla finesserna som jag anade fanns där någonstans?

Så småningom fick jag tid över för att undersöka cd-skivorna och det visade sig inte finnas någon manual på dessa. Läste på kartongen och upptäckte att det faktiskt borde finnas med en pappersmanual. Man hade helt enkelt glömt att packa ner den alternativt att butiken tagit ut den i något annat syfte.

Och så nästa besvikelse: Kände av tidigare läsning till att kameramodellen kräver objektiv med autofokus för att man ska kunna använda automatisk fokusering. Frågade förstås ordentligt i butiken om det objektiv jag köpte hade detta, men försäljaren missförstod antagligen min fråga när han påstod att det objektiv jag köpte skulle fungera med kameran. Jag litade på honom och köpte det 500 kronor billigare objektivet. Väl hemma insåg jag att det inte alls fungerade att använda autofokus med teleobjektivet. Sur blev jag och fick till sist ringa upp butiken där man bad mig komma tillbaka för att dels få en manual och dels byta objektivet.

Så i morgon får jag ta min lediga eftermiddag till att åter ta mig med Öresundståget till Lund. Måtte bara tågen gå ordentligt, för det har de inte gjort idag p.g.a. nerriven kontaktledning. Landskamp i Danmark lär det ju heller inte vara så tåget ska väl förhoppningsvis vara ganska normalt befolkat.

Förresten så känns det helt underbart att ha en ordentlig kamera i sin hand igen. Först nu upptäcker jag hur mycket jag har saknat att fotografera med en systemkamera. Så fort jag läst in mig ordentligt på manualen så ska jag experimentera som jag aldrig någonsin gjort förr. Undras om jag ska nappa på Bengts nyöppnade community där på Bild och Foto, där man kan fråga om råd och få tips om fotografering. Det verkar vara intressant.


Andra bloggar om: ,

7 reaktioner till “Ofullständigt kameraköp”

 1. En systemkamera har alltid ”titthål”, dvs. sökare, men däremot ingen skärm att fånga bilderna på. Skärmen används till inställningar och för att se fotona man just tagit. I juni lär det förstås komma en Olympus digital systemkamera med en skärm där man kan fånga bilderna på också. Hade tankar på att vänta tills den kommer, men insåg att den blir alltför dyr för mig.
  Hmm, ”optisk glugg” – du kan konsten att skapa nya ord. 🙂

 2. Oj, vad jag läser om kameror för tillfället, suger i mig allt och blir bara mer förvirrad. Det slutar säkert med att jag inte köper någon kamera för att jag inte kan bestämma mig. Jag är så tacksam för allt som skrivs på begriplig svenska. Optisk glugg -jättebra ord! Hoppas det ordnar sig nu med objektiv och manual.

 3. Panter: Jo, det ordnade sig med manualen idag och jag har kommit underfund med en del finesser. Objektivet fanns däremot inte inne, men är beställt till senast nästa vecka.
  Visst är det svårt att bestämma sig för rätt modell. Jag tvekade in i det sista och började läsa in mig på andra modeller tills jag insåg att jag skulle köpa nu.

 4. Klart du ska komma in i gemenskapen och ställa frågor och svara på andras. Det är alltid kul ju fler vi blir. Trist med din kamera. Råkade ut för liknande med mobiltelefon när säljaren missförstod mig och jag honom. Fick bytta telefon och är nöjd nu.
  Det finns en hel del bra gamla artiklar som du säkert kan ha nytta av. Kul med systemkamera

 5. Bengt: Jäpp, jag kommer så småningom, när väl det där sommarlovet infinner sig. Känns som att man bör vara något så när aktiv och det hinner jag inte nu.

 6. Hej.. Jag har precis köpt mig en Nikon D40. När jag öppnade kartongen så låg det en manual i PÅ TYSKA!!! Vet någon hur jag får tag i en på svenska?? Jag såg på Nikons hemsida att man kunde köpa en för 450:- !!! Lite för dyrt tycker jag!! Snälla hjälp mig!! // Anna…

 7. Anna: Vänd dig till försäljaren och klaga! Det gjorde jag. Dvs. om det är en svensk försäljare. Jag tror att de har skyldighet att tillhandahålla svensk manual.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *