Fotostöld, eller?

Den sista skolveckan fick jag som förälder hem ett infobrev från min sons klassföreståndare om vad som skulle tilldra sig den sista skolveckan. Brevet hade på slutet ett foto av vår kyrka, där sonens avslutning skulle äga rum. Det var ett svartvitt foto som jag tyckte mig känna igen. Och mycket riktigt, fotografen är jag själv, även om mitt original är ett färgfoto som jag lagt upp på min hemsida. Något förvanskat genom kopieringen hade det blivit men det syntes dock att det var mitt foto. Vid sökning på googles bildsökning visas fotot som första träff.

Och min reaktion? Jo, ilska!

Som lärare försöker jag inpränta i mina elever att aldrig ta foton utan tillåtelse på nätet och uppmanar dem att i stället skriva ett mail och fråga om fotot får användas i skolarbetet. De får alltid jakande svar när de gör så. Själv har jag också fått en del mail från elever som hittat min hemsida och som velat använda foton jag lagt upp. Jag brukar svara dem att de visst får använda dem om de anger källan.

Och nu gör alltså min sons klassföreståndare så här! Inte visste h*n att det var mitt foto, eftersom h*n inte klickat sig vidare från den sida fotot ligger på.

Efter sonens avslutning tog jag mig fram till klassföreståndaren och bytte några ord, varpå jag frågade var h*n hittat fotot på kyrkan. Förstås kunde h*n inte annat än erkänna att h*n hittat det på googles bildsök. När jag påpekade att jag var fotografen, skämdes h*n väldeliga och lovade dyrt och heligt att nästa läsår skriva ut mitt namn under fotot. Och så avslutade h*n rodnande med:
– Jag ska aldrig göra så mer!


Andra bloggar om:

16 reaktioner till “Fotostöld, eller?”

 1. Hehe!
  Men hade h*n frågat om h*n fick använda fotot så hade jag ju blivit jättestolt. Vi skiljdes i alla fall med en kram och lyckönskan om ett fint sommarlov.

 2. Kerstin: Jag önskar dig detsamma!
  Panter: Haha, det blev verkligen en blöt midsommarafton här, fast det just nu verkar vara ett kort uppehåll. Glad midsommar också till dig!

 3. Ilska ar en ratt stark kansla att kanna for nagonting sadant. Irritation kanske, men ilska? Terapisamtal som galler om du hanterar kanslor pa det dar viset!

 4. För mig är det ingen ”big deal” om någon lånar mina alster, eller foton snarare. Därför har jag inte brytt mig om att skriva copyright direkt på bilderna som många gör. Det skulle vara betydligt värre om det var text, för där framkommer mina tankar och idéer och mina värderingar på ett annat sätt. Men där är vi olika.

 5. Pumita: Nej, jag har inte heller något emot att man använder mina foton, men jag vill åtminstone bli tillfrågad. Faktum är att ”lån” av foton utan att ägaren vet om det kan ge böter eller fängelse upp till två år.

 6. Jo, eftersom jag känner läraren så väl så var det inga roblem att ta upp det.
  Nu har jag från två olika håll fått rådet att fakturera i efterhand. Men det gör jag inte.

 7. Pumita: Ingen big deal för dig kanske. Tänk ett steg till det finns fotografer som lägger ner lika mycket tid på en bild som du lägger ner på din text.
  Foto och text skyddas av samma upphovsrätt ändå så reagerar folk mer om man kopierar text rakt av. En bild kan ha ett lika stort konstnärligt värde som en text.

 8. Bengt: Utmärkt jämförelse! Dessutom gör du med din sajt en bra insats för att folk ska bli lite klokare när det gäller fotografers rätt på internet. Och då även amatörerfotografers. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *