Kurs för blivande journalister?

Vi har haft studiedag idag. Den ägnades åt att tillsammans lägga upp organisationen av elevens val, detta skolämne som kan se så annorlunda ut från skola till skola. I den tjänstefördelning som blev klar för någon vecka sedan fick jag mig tilldelat två tillfällen á 60 minuter i veckan med detta ämne, ett för sjuorna och ett för åttorna. Parallelläggning av alla elever i samma årskurs ska ske och då kommer de att få välja bland ca tio olika kurser. Och idag satt vi alltså och planerade innehållet i dessa.

Några val är självklara: håller idrottsläraren i elevens val blir det någon form av idrott, är slöjdlärarna schemalagda blir det slöjd av något slag. Båda dessa alternativ brukar vara populära bland eleverna. Vad gör då en matte-, NO- och tekniklärare på de här lektionerna då? Ja, man skulle kunna tänka sig matteverkstad, miljöfrågor, teknikarbeten och annat som har anknytning till skolämnena. Men nej, förstås ska jag sticka ut och inte följa den gängse uppfattningen att man bör hålla kurser i sina egna ämnen. Idag skrev jag ihop en kursplan i Journalistik för webben och tänker mig att eleverna som väljer detta ska lära sig såväl fotografering och bildbehandling som intervjuteknik och reportageskrivande. Syftet är att så småningom få en fast elevgrupp som kan skildra allt som sker på skolan och få ut det på skolans hemsida, som är alltför eftersatt. Och tänk om jag ska låta dem blogga om skolan också?

Och nu när jag skrivit ihop min kursplan, så undrar jag förstås om det blir ett populärt val eller inte. Fast det tror jag faktiskt att det blir, om jag tänker efter.


Andra bloggar om: ,

5 reaktioner till “Kurs för blivande journalister?”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *