Datorer i skolan

Läser ikapp lite bloggar och hittar hos Stationsvakt ett inlägg om ett seminarium på TV som handlade om ungas internetanvändning. Nu såg jag inte programmet, men läste kommentarerna hos honom, där det bl.a. sägs att inte ens lärare vet hur man skickar mail. Började skriva en kommentar med mina funderingar i frågan, men det blev så långt så jag skriver ett eget i inlägg:

Det finns en del elever som inte vet hur man skickar mail.
Det finns en del lärare som inte vet hur man skickar mail.
Det finns en del föräldrar som inte vet hur man skickar mail.

Det finns en hel del elever som VET hur man skickar mail.
Det finns en hel del lärare som VET hur man skickar mail.
Det finns en hel del föräldrar som VET hur man skickar mail.

Faktum är att en hel del lärare inte fick mailadresser i sitt jobb förrän år 2000, tro det eller ej! Jag t.ex., som använde privat mail i jobbet fram tills dess. Ett annat faktum är att före år 2000 hade vi på min skola med ca 750 elever tre lärardatorer att dela på! Jag skulle tro att det var så även på andra håll i Sverige, därav den satsning som initierades av KK-stiftelsen och som fick namnet IT i skolan (ITiS), där varje deltagande lärare fick sig tilldelat en lånad bärbar dator. Bidrag fick de lärarlag som tillsammans med elever arbetade med något tema där datorn skulle ingå som en naturlig del.

Slutsatsen blir att om inte lärare, elever och föräldrar har fått lära sig att skicka mail, kan de inte heller avkrävas denna kunskap! Har de inte ens tillgång till en dator med internetuppkoppling blir det än svårare.

Nu är det ju inte år 2000 och situationen ÄR bättre, men jag tycker inte man ska förvånas över att alla inte använder dator eller mail i skolan om man tänker på hur pass kort tid många haft på sig att lära sig detta. Ja, jag menar att sju år är kort tid för lärare som har så många andra uppgifter och så lite tid för egen fortbildning. Dessutom sparas det väldigt mycket på fortbildningspengar. Vi vet också att det finns många som inte är ett dugg intresserade av datorer och därför inte är speciellt benägna att lära sig. De lärare som utbildade sig för mer än tjugo år sedan hade ingen aning om att de skulle behöva sätta sig in i hur man använder mail.

Åh, det finns mycket att tillägga i frågan och också många positiva erfarenheter att lyfta fram. Det jag vill peka på är att man inte ska tro att frågan är så enkel att lösa och att vi alla är olika och tar till oss nya saker mer eller mindre snabbt.


Andra bloggar om: , ,

5 reaktioner till “Datorer i skolan”

  1. Så sant som det är sagt…skrivet. Speciellt om att det faktiskt finns gott om elever, föräldrar o lärare som INTE kan någonting om datorer.

  2. Jag kopplade inte upp mig mot nätet förrän 2001. Jag gick min första datakurs 1985, jag skrev på dator från slutet av 80-talet, men jag hade ingen som helst lust att börja nyttja nätet i början.
    När jag väl började göra det tyckte jag förstås det var ett jättelyft 🙂 Men jag har full förståelse för dem som drar sig. Det gjorde jag också, flera månader efter att jag skaffat mig en dator som hade kapacitet nog för att kopplas upp.

  3. Jag förstår att ALLA människor inte har råd att skaffa dator med uppkoppling. Men jag tycker att det är synd om de ungdomar som inte har den tillgången. På ett sätt blir frånvaron av dator ett handikapp för dem när det gäller skolan bl.a.
    Hur ska ALLA få råd?

  4. Kerstin: Det är väl när man inser att man kan göra så mycket på nätet som det snärjer en.
    smultronkiwi: Jo, visst är det så. Alla bör få chansen att lära sig använda datorer och internet i skolan och vi är väl nästan där nu. Men trots allt finns inget inskrivet i kursplaner om att det ska ingå i grundskolan. Det vore nog på tiden att man skriver ner att även datorkunskap ingår i allmänbildningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *