Kokate på kvällskvisten

Kokablad
En väninna återvände i veckan från en resa i Bolivia och Peru och idag var det dags att träffas, inte över en kopp kaffe, utan över en kopp kokate. Med sig hem hade väninnan en plastpåse med torkade kokablad och berättade att hon under sin resa druckit te på dessa blad varje dag. Jag blev först lite konfunderad och tänkte väl att det kan man väl inte göra – koka är ju en drog. Och visst kan det väl vara så, men i så fall är också andra sorters te droger.

När jag slår upp kokabuske i nationalencyklopedin läser jag bl.a.:

"I sin naturliga form skapar kokan mera sällan kraftigt beroende, och modern medicinsk och farmakologisk forskning har uppmärksammat dess positiva betydelse för människan i den traditionella miljön, bl.a. vad gäller ämnesomsättning, tålighet mot köld och anpassning till den syrefattiga luften i höjderna."

Samma sak berättar väninnan och jag sörplar i mig teet som smakar och dricks ungefär som det argentinska yerba mate, som jag tidigare druckit en hel del av. Och hur mycket jag än känner efter så upptäcker jag ingen effekt av kokabladen. Allt känns precis som vanligt.

Sen undrar jag förstås om tullen egentligen skulle släppt igenom kokabladen om de upptäckt dem.


Andra bloggar om:

3 reaktioner till “Kokate på kvällskvisten”

  1. Tullpersonalen hade nog inte blivit så glad om de hade hittat kokabladspåsen. Jag har druckit en del mate de coca i Bolivia och kan inte med bästa vilja i världen påstå att det skulle vara gott, men det hjälper mot ”el soroche” (höjdsjukan). Dundermedicin verkligen.
    Man känner sig inte konstig eller ”hög” eller så, inte alls… det är bara lättare att andas.

  2. Pumans dotter: Vanligtvis tar jag inte socker i varken te eller kaffe, men i det här teet gjorde jag och då var det riktigt njutbart.

    Funderar på den ökande syreupptagningsförmågan: Min yngste son har astma och tar Bricanyl. Kanske skulle kokate ha samma effekt som Bricanyl? De kanske innehåller samma ämnen?

  3. Jo, jag hade också socker i, men jag tyckte inte att det var gott. Hemma dricker jag utan. Jag är ingen thedrickare öht, dricker det kanske ett par gånger per år.

    Jag har ingen aning om vad det är för ämne som hjälper… eller på vilket sätt eller varför, men det är en äkta naturmedicin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *