Inscannad farfarsmor och farfar

Farfar
Jag såg att Stationsvakt önskade sig en scanner i måndags och undrade lite om hur billig en sådan kan vara och ändå ge bra resultat. Just i måndags fick den nyöppnade datorbutiken runt hörnan in den scanner jag beställt och igår hämtade jag den. Och så blev jag av med en del kronor också eftersom jag satsade på en ordentlig sak som kan ta såväl negativ film i olika format som diabilder. Det blev en CanoScan 8600F.

Idag har jag scannat in en mängd gamla foton och är mycket nöjd med resultatet. Fotot här t.ex. som visar min farfarsmor och min farfar. Farfar föddes 1914 och han kan väl vara dryga året på den här bilden. Nästan hundra år är alltså fotot och förvånansvärt välbehållet.

Fotot ingår i ett album som jag fick av mamma när jag fyllde trettio. Hon gjorde då i ordning alla foton som låg och mer eller mindre skräpade i olika lådor och skrev också ihop små berättelser om personerna på fotona. Om det här fotot berättar hon att Ester, min farfarsmor, hade två utomäktenskapliga barn när hon gifte sig med Arvid, min farfarsfar. Arvid adopterade både min farfar Elof och hans lillebror Karl-Göte. Därefter fick Ester och Arvid fem barn: Svea Brita Arvida som bara blev två veckor gammal, Svea Brita som blev knappt nio år, Sven-Åke, Inga-Lisa och Anna-Stina. Av de tre senare har jag bara träffat Sven-Åke. Vad jag vet lever han ännu. Min farfar dog däremot redan 1967 efter att i sin tur ha adopterat min far, som också föddes utom äktenskapet. Och gissa vad? Även jag är född innan pappa och mamma gifte sig. Men det har jag visst berättat tidigare.


Andra bloggar om: ,

5 reaktioner till “Inscannad farfarsmor och farfar”

  1. Min far har hundratals, kanske tusentals, gamla bilder som han håller på att scanna in. Från 1900-talets början till 60-talet. Ett digert arbete som lär hålla honom sysselsatt en lång, lång tid.

    Snygg bild, btw.

  2. När jag har haft med såna gamla bilder att göra har jag alltid frågat mig själv: Bör jag ta bort det gula? i photoshop är det hur lätt som helst att göra om den till svartvit, men då går något förlorat på nåt sätt. Svårt.

  3. Magistern: Jag antar att din far har väääldigt gott om tid. Och en snabb scanner. 🙂

    Johnny: Jag testade båda varianterna och tycker bäst om den här gulnade. Vore intressant att höra vad fotoexperterna säger.

  4. Då föddes våra fäder samma år! Fast från min fars barndom finns bara ett enda foto, när han var i 7-årsåldern, och då satt han inte still (gjorde han nog aldrig!)så han blev suddig…

  5. Bloggblad: Det är min FARFAR som föddes 1914. Min far föddes inte förrän 1932. Eller du menade också din farfar fast du skrev far?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *