Lördagsmorgon utan stress, men med konflikt

Morgon utan att behöva gå upp direkt när man vaknar. Visst är det skönt? Kunna ligga kvar i sängen, knäppa på P1 och slölyssna, slumra in igen till det där nya programmet, som jag inte vet om jag ska tycka om eller inte: Jonas val. Gillar inte riktigt det nya, men tror också att man behöver vänja sig vid nyordningar innan man har sin uppfattning klar. Nåja, förut slumrade jag in till Naturmorgon, nu till Jonas val.

Klockan drar iväg och jag vaknar åter, men till programmet Konflikt, som får i gång tankarna så mycket att jag inte längre har någon sömnlust kvar. Kvinnorapport från Geneve om kvinnors utsatthet, Irakkonfliktens betydelse för kvinnors situation och jag tänker och förskräcks. Något grundläggande är fel när det i alla stora konflikter blir kvinnorna som drabbas extra. Programmet fortsätter med kvinnomisshandeln som sker i alla slags förhållanden, ingen kommer undan. Till sist hör jag paret Schori berätta om sitt arbete i Elfenbenskusten. Och tankarna vandrar iväg till det grundläggande: relationerna mellan män och kvinnor, pojkar och flickor. Vilken är nyckeln till en jämställd samvaro utan att någondera part ska vara utsatt för behandling som orsakar lidande? Jag kopplar ihop programmen jag lyssnat på: Jonas val handlade om skilsmässor, Konflikt om kvinnans utsatthet. Samma tema, men på olika plan. Relationerna på det familjära planet måste fungera för att de samhälleliga relationerna ska fungera. Anser jag!

Så småningom hinner pliktkänslan ifatt och jag stiger upp, hittar sonen framför TV:n och småpratar lite. Han har redan släppt ut katten Måns som tidigt i morse härjade för fullt i lägenheten. Jag går ut i köket för att sätta på den obligatoriska kaffeskvätten som ska få fart på livsandarna. Lyfter på locket till melittahållaren och ser att filtret sitter i. Oj, tänker jag, vilket slarv av mig att inte kasta gammalt kaffefilter och så är jag på vippen att vända upp och ner på alltihop när jag ser att det är ett alldeles nytt filter med nya kaffebönor. Sonen har innan han satt sig vid TV:n gjort i ordning för frukosten och det återstår bara för mig att trycka på kaffebryggarens vippströmbrytare så rinner det nybryggda kaffet ner i kannan. Brödskivor ligger på köksbordet, nyligen uttagna ur frysen. Sonen tänker då på allt numera. Och så skalar jag en mango till honom och plockar fram kylvarorna. Frukostdags! Inga olösta konflikter här inte – i alla fall inte idag.


Andra bloggar om: , , , ,

3 reaktioner till “Lördagsmorgon utan stress, men med konflikt”

 1. hej Sassa

  Hittade din blogg och massa kul läsning. Hur kommer jag i kontakt med dig?
  Hittar inte din e-adress nånstans?
  /hälsningar emma

 2. Vilken drömson. Hoppas att man har det att se fram emot. Har 2 småkillar 5 och 8 år som glimtar till med omtanke ibland, men oftast är det det stora JAGET som gäller.

 3. Emma: Via min vanliga hemsida som du hittar länken till i vänsterkanten. Där finns e-postadress.

  Erica: För ett par år sedan var det här också. Det tar tid innan allt är på plats i omtankstänket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *