Att sova eller inte sova

Vad händer egentligen om man inte sover som man ska? Och hur länge kan en människa gå omkring och försöka leva ett normalt liv när sömnen inte infinner sig?

Ja, något händer i kroppen, det vet jag. Hjärnaktiviteten fungerar inte, minnet fallerar, humöret svänger, irritationen kryper runt och vet inte vart den ska ta vägen, synfältet minskar, koncentrationen brister, huvudvärken exploderar. Det känns dimmigt i knoppen helt enkelt och deppigheten anfaller.

Men inte bara hjärnan påverkas. Musklerna försvagas, orken sinar när fötterna ska trampa runt pedalerna på cykeln, musklerna och lederna värker, benen bär inte, yrseln lurar mig att ta snedsteg.

Varför får jag inte sova? Ja, svaret är förstås att jag är alltför trött och ändå uppe i varv så pass mycket att jag inte kan slappna av tillräckligt för att hitta fram till sömnens helande inverkan. Jag är farligt nära att bara brista. Att inte få somna in på kvällen utan först långt efter midnatt och sedan vakna upp efter någon timme vid fyrasnåret, det fungerar inte i längden. Allt jag inte hunnit med på skolan snurrar runt, runt och lämnar mig inte i fred utan pockar på min uppmärksamhet och min pliktkänsla och jag inbillar mig att problemen ska lösas på nattimmarna. Att jag aldrig lär mig!

Två dagar till och sen ska jag slappna av och sova, sova, sova…


Andra bloggar om: ,

4 reaktioner till “Att sova eller inte sova”

  1. Akta dig bara för att falla i sömnmedelsfällan. Försök hitta andra metoder att slappna av och somna in – det finns sådana. Kanske du kan hitta några på nätet.

  2. Kerstin: Nej, sömnmedel tar jag inga. På sin höjd ett glas vin på kvällen – om jag kommer ihåg att ta upp en flaska från källaren (dvs. i stort sett aldrig).

    Panter: Jo, nu har jag sovit bort såväl förmiddagar som eftermiddagar i tre dagar och det känns genast mycket bättre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *